Руският външен министър Сергей Лавров предупреждава, че европейските сили могат да променят позициите си по отношение на запазването на ядрената сделка с Техеран. Той се надява на обединена и силна Европа срещу САЩ за иранската сделка, съобщава "Ашрак Ал-ауасат".

"С оттеглянето си от JCPOA (б.р. ядрената сделка) САЩ загубиха всичките си права по отношение на този документ, защото има редица разпоредби, които дават на участниците определени права", коментира Лавров.

"САЩ - и изглежда, че не отричат този факт - вече са загубили всички тези права", обяснява той. Лавров допълва, че САЩ упражняват значителен натиск върху останалите страни в иранската ядрена сделка, този значителен натиск ще бъде и вече е упражнен върху тях.

Отношенията със САЩ са от първостепенно значение, но и ядрената сделка е важна

Отношенията със САЩ са от първостепенно значение, но и ядрената сделка е важна

Според Меркел най-добрият начин за разговори с Иран е оставане в споразумението

"Съединените щати вече наложиха ултиматум и санкции за спиране на търговията с Иран, включително доставки за определени продукти, включително закупуването на ирански петрол. Те споменават термини - 60 дни, 90 дни. Това е планът за масовия натиск", коментира Лавров.

Министърът допълва, че партньорите от ЕС заявяват, че предприемат стъпки, за да не зависят от Съединените щати в търговските и икономически отношения с Иран. "Всички останали страни по ядрената сделка с Иран, отново потвърждават ангажимента си към поетите задължения", обясни той.

Новите санкции на САЩ заличават усилията за ядрената сделка, смята Иран

Новите санкции на САЩ заличават усилията за ядрената сделка, смята Иран

Европейските външни министри са притеснени как компании от Стария континент ще продължат бизнес отношенията си с Иран

"Интересуваме се да обсъдим въпроса с всички страни, които остават в споразумението с Иран. Ще видим колко устойчиви ще бъдат европейците този път, защото в миналото имаше моменти, когато те в крайна сметка се предадоха на Вашингтон, пренебрегвайки собствените си законни интереси", добави Лавров.

Москва, междувременно обясни, че не се стреми да играе ролята на посредник между иранците и американците.

Иран не се подчинява на провокациите и заплахите на САЩ

Иран не се подчинява на провокациите и заплахите на САЩ

Не можели да го накарат да се предаде