Трансатлантическите отношения между Европа и Съединените щати трябва да издържат на различията като дипломатическия спор за ядрената сделка с Иран, но трябва и да се говори с Иран и да останем в ядрена сделка, обясни пред германски депутати канцлерът Ангела Меркел, съобщава "Ройтерс".

"Въпреки всички трудности, които имаме в наши дни, трансатлантическите отношения са и са от първостепенно значение", коментира Меркел в германския парламент. Тя потвърди защитата си за сделката в пред законодателите в долната камара на Бундестага.

Спасяването на ядрената сделка зависи от ЕС, смята Иран

Спасяването на ядрената сделка зависи от ЕС, смята Иран

Нямаме с какво много да заплашим американците, оптимизмът не е в изобилие, обясняват европейски дипломати

"Но тези трансатлантически отношения също трябва да са в състояние да се справят с различията в мнението, особено, когато днес можем да видим оттеглянето на Съединените щати от ядрената сделка с Иран", добави Меркел.

Най-добрият начин да се отговори на международната загриженост относно ролята на Иран в региона и неговата програма за балистични ракети е в рамките на ядрената сделка с Техеран дори след като Вашингтон се оттегли от него

"Въпросът е дали може да се говори по-добре, ако се прекрати споразумението или се остане в него ... казваме, че може да се говори по-добре, ако останем в него", допълни Меркел.

САЩ наложиха санкции на Иран, определиха гуверньора за терорист

САЩ наложиха санкции на Иран, определиха гуверньора за терорист

Вашингтон общо санкционира четири физически лица и базирана в Ирак банка

Европейските сили тази седмица обещаха да поддържат ядрената сделка без САЩ, като се опитват да запазят иранския петрол и инвестиции, но признават, че ще се затруднят да предоставят гаранциите, които Техеран иска.

"Това споразумение не е идеалното, но според цялата информация на международните ядрени власти, Иран се придържа към ангажиментите, поети в споразумението", коментира Меркел.

Меркел: САЩ подкопават доверието в световния ред

Меркел: САЩ подкопават доверието в световния ред

Вярвам, че е погрешно едностранно да се прекратява споразумение