Президентът на Иран Хасан Рохани се зарече, че страната му няма да се подчини на провокациите и заплахите, идващи от САЩ след решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от ядреното споразумение с Техеран през миналата седмица, съобщават иранските медии.

"Те смятат, че могат да накарат Иран да се предаде, като оказват натиск върху Ислямската република чрез санкции и дори заплахи за война... Иранската страна ще се противопостави срещу американските интриги", коментира Рохани, цитиран от иранската държавна агенция ИСНА.

Положението в Иран е трагично и без санкции

Положението в Иран е трагично и без санкции

Надеждите бяха огромни, когато през 2016 паднаха санкциите...

Рохани изтъкна още, че Тръмп очаквал Техеран да напусне ядрената сделка след изтеглянето на САЩ, но Иран отказал да последва този план, опитвайки се да спаси споразумението останалите страни по него.

"Тръмп изигра първия си коз, но не прецени правилно втория си ход... тъй като Иран не последва този план", подчерта иранският държавен глава.

Въпреки заплахите за подновяване и засилване на американските санкции срещу Техеран, по-рано днес се появи информация, че Европейският съюз обмисля да се откаже от долара за разплащане с Иран за петрола. Информацията вероятно идва като резултат от среща между иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф и колегите му от Великобритания, Франция, Германия и Европейския съюз относно бъдещето на ядреното споразумение без Вашингтон.

Новите санкции на САЩ заличават усилията за ядрената сделка, смята Иран

Новите санкции на САЩ заличават усилията за ядрената сделка, смята Иран

Европейските външни министри са притеснени как компании от Стария континент ще продължат бизнес отношенията си с Иран