Долната камара на конгреса на Аржентина неочаквано отхвърли проектобюджета за 2022 г. , предложен от правителството -  удар за президента Алберто Фернандес, който започна втората половина на своето президентство, съобщи "Блумбърг".

След маратонско заседание, продължило над 22 часа, 132 депутати гласуваха против законопроекта, 121 бяха за, а един се въздържа. Ново предложение ще трябва да бъде изпратено до конгреса, въпреки че правителството може също да удължи настоящия бюджет с президентски указ.

Гласуването беше поражение за министъра на икономиката Мартин Гусман, който прекара няколко часа по-рано тази седмица в обсъждане на подробности за бюджета в комисия на Конгреса. Това също така добавя несигурност към преговорите на Аржентина с Международния валутен фонд за разсрочване на плащанията по дълг от над 40 милиарда долара.

Аржентина с COVID данък за милионери

Аржентина с COVID данък за милионери

Най-богатите в страната ще плащат за борбата с коронавируса

Плащане от 1,8 милиарда долара се дължи на фонда на 22 декември, като част от текущия календар, който Аржентина се стреми да предоговори.

Фернандес разговаря с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева в петък следобед, за да прегледа състоянието на преговорите. Говорителката на Фернандес каза, че разговорът е насрочен доста преди гласуването в Конгреса, но е станал предмет на обсъждане.

Предложението за бюджет беше поставено под въпроса в продължение на месеци, откакто беше изпратено на конгрес през септември. Администрацията на Фернандес прогнозира инфлация от 33% за следващата година, много под очакванията, които в момента възлизат на 50%. Гусман предвижда икономически растеж от 4% за 2022 г., докато МВФ изчислява, че той ще бъде 2,5 процента.

Над 2 млрд. долара събра Аржентина с новия данък за милионери

Над 2 млрд. долара събра Аржентина с новия данък за милионери

10 000 души с активи над 200 милиона песо са платили новия данък

"Гласуването отразява един по-фрагментиран конгрес след загубата на управляващата коалиция на междинните избори на 14 ноември", каза Томас Ариас, политически анализатор в XP Investments.