Правителството на Аржентина събра 74% от сумата от спорния нов данък върху най-богатите граждани на страната. Правителството е събрало 223 милиарда песо (2,4 милиарда долара), според официално изявление, цитирано от "Блумбърг".

Ранните данни показват, че 10 000 души с активи над 200 милиона песо са платили новия данък, който достига до 5,25% от стойността.

Инициативите за данъчно облагане на богатите получиха подкрепа в цяла Латинска Америка, тъй като регионът се бори да се възстанови от най-тежката рецесия от два века.

Със средствата ще се заплатят медицински доставки и ще се осигурят стимули за компании в COVID кризата.

В Аржентина богатите ще плащат за борбата с COVID-19

В Аржентина богатите ще плащат за борбата с COVID-19

Парламентът прие нов данък от 2%

В Аржентина милионерите се противопоставиха на плащането на таксата до крайния срок на правителството до 16 април. В началото на април само 2% от данъкоплатците, подлежащи на налога, го бяха платили, според предварителен доклад. Събраната сума е по-висока от очакваната, еквивалентна на 0,5% от БВП, и ще подобри правителствените данни за събиране на данъци за април, според консултантската компания Alberdi Partners, базирана в Буенос Айрес.

Правителството очаква да използва приходите за пандемични разходи, включително здравни политики, субсидии за малък бизнес, стипендии и жилищни проекти. Правителството обяви, че е събрало 817,9 милиарда песо данъци през април, което е 105,2% повече от предходната година.

Припомняме, през декември с 42 гласа "за" и 26 "против" Сенатът на Аржентина прие т.нар. "данък за милионери" като част от мерките за борба с пандемията.

Страната беше силно засегната от пандемията, която задълбочи и без това високите нива на бедност. Близо 40% от населението на Аржентина живее под прага на бедността, а равнището на безработица е 11%.

Аржентина с COVID данък за милионери

Аржентина с COVID данък за милионери

Най-богатите в страната ще плащат за борбата с коронавируса