Централната банка на Обединените арабски емирства съобщи, че открива кредитна линия, която да предостави на банките в Дубай допълнителни финансови ресурси.

Преди няколко дни напрежение във финансовия сектор предизвика искането на държавната инвестиционна компания Dubai World за отсрочка на изплащането на задълженията и замразяване на дълга й.

Новата кредитна линия ще бъде достъпна за всички банки от ОАЕ, като и за чуждестранни банки, действащи на територията на страната.

В същото време власите в друг емират - Абу Даби заявиха, че те ще подходят избирателно по въпроса за оказването на помощ на Dubai World.

"Ние ще разгледаме задълженията на компанията и ще определяме действията си за всеки дени конкретен случай", заяви представители на правителството на Абу Даби и подчерта, че това означава, че не се дават гаранции за всеки един дълг.

В изявление на Централната банка на Обединените арабски емирства се уверява, че банковата система на страната е в стабилно състояние, по-стабилно дори и от преди една година.
Трусът от Дубай се случи по време на почивните дни, когато мюсюлманите отбелязват един от най-големите си празници Хадж. Днес е първият работен ден след него.