Натрупването на руски дизел, съхраняван на кораби в морето, предполага, че купувачите избягват санкционираното гориво, а топлата зима намалява търсенето, съобщава "Блумбърг".

По данни на Kpler близо 1,9 милиона барела дизелово гориво от Русия в момента се съхраняват в плаващи складове, като това е най-голямото количество от октомври 2020 г.

Три седмици след въвеждането на санкциите на ЕС голямо количество товари са натоварени от руски пристанища, но за тях не се намират купувачи.

Европейските рафинерии увеличиха производството, за да се подготвят за зимата, както и поради опасения от недостиг на гориво. Сезонът обаче се оказа по-топъл от нормалното, докато доставчиците внасяха огромни количества гориво преди забраната на ЕС за внос от Русия.

ЕС обмисля таван на цената за руския дизел до $100 за барел

ЕС обмисля таван на цената за руския дизел до $100 за барел

Съюзът е готов да забрани вноса на рафинирани руски продукти от 5 февруари

Запасите от дизелово гориво в центъра Амстердам-Ротердам-Антверпен са нараснали до най-високото ниво от две години насам.

Значителното увеличаване на руските запаси от дизел, плаващи в морето, без да има желаещи купувачи, може да окаже натиск върху темповете на преработка и производство на суров петрол на Русия. Печалбите от това са важни за страната.

Миналата седмица рекорден брой руски товари с дизелово гориво плаваха без определена дестинация.

Русия разчете знак, че Европа още се нуждае от петрола ѝ

Русия разчете знак, че Европа още се нуждае от петрола ѝ

Два вида нефтопродукти са освободени от тавана на цените, приет от ЕС

Независимо от санкциите обаче руските производители на суров петрол са успели да изнесат 7,32 милиона барела дневно суров петрол и сурови петролни продукти през февруари. Количеството изнесени товари на ден е почти колкото изнесеното през декември, малко след въвеждането на санкциите срещу суровия петрол.

Русия заяви, че през този месец ще намали производството си на суров петрол с 500 000 барела на ден. Индия пък е изправена пред строг контрол от страна на финансисти, за да докаже, че нейният суров петрол от Русия е закупуван под горната цена от 60 долара за барел.

ЕС очаква Русия да губи по 300 млн. евро на ден заради санкциите срещу петрола ѝ

ЕС очаква Русия да губи по 300 млн. евро на ден заради санкциите срещу петрола ѝ

Енергийните ѝ приходи ще спаднат от 800 на 500 млн. евро дневно