Европейският съюз предлага да ограничи цената на висококачествените руски рафинирани горива за износ, като дизел, до 100 долара за барел, съобщава "Блумбърг".

Европейската комисия обмисля ценови таван, след като Г-7 предложи диапазон, базиран отчасти на съществуващия таван за руския суров петрол.

ЕС е готов да забрани вноса на рафинирани руски продукти от 5 февруари като част от усилията да санкционира Русия за нахлуването ѝ в Украйна.

Съюзът и Г-7 искат да наложат таван на цените на руския износ за трети страни, но ценообразуването е променливо и нестабилно. По-високата цена от 100 долара за барел ще се прилага за продукти като дизела, които се търгуват с надценка спрямо суровия петрол. Ограничение от 45 долара за барел ще се прилага за горива като мазут. Тези цифри подлежат на промяна по време на разговорите със страните членки.

Г-7 мисли за два тавана за цените на руските петролни продукти

Г-7 мисли за два тавана за цените на руските петролни продукти

Те трябва да бъдат определени през февруари

Преговорите за тавана на цените се усложняват от усилията на ЕС да балансира две конкуриращи се цели - ограничаване на руските приходи и предотвратяване на скокове на цените или недостиг на ключови продукти на световния пазар. ЕС ще трябва единодушно да постигне съгласие за нивата на ценовия таван, които след това Г-7 ще трябва да одобри.

Дипломатите от ЕС ще започнат да обсъждат въпроса в петък, като се очаква разгорещените преговори да продължат през следващите няколко дни, тъй като част от страните искат да наложат по-строги ограничения върху руските приходи от износ на петрол и да засилят по-широките санкции на ЕС срещу Москва.

Европейските служители са притеснени по-специално от недостига на дизел след забраната, а таванът на цените има за цел да гарантира, че руската суровина все още може да се продава в други части на света.

Основните фючърси на дизела в момента се търгуват на около 130 долара за барел в Северозападна Европа, според данните на ICE Futures Europe.

Какъв е отговорът на Русия на тавана на цената на петрола?

Какъв е отговорът на Русия на тавана на цената на петрола?

Руският президент Владимир Путин подписа указ за контрамерки