Коалицията около Г-7 ще се стреми през февруари да определи две горни граници на цените на руските рафинирани петролни продукти - една за продуктите, които се търгуват с премия спрямо суровия петрол, и втора за тези, които се търгуват с отстъпка. Това съобщи представител на Г-7 пред "Ройтерс".

Коалицията, която включва Австралия, Канада, Япония и Съединените щати, както и 27-членния Европейски съюз, въведе таван на цената от 60 долара за барел на руския суров петрол от 5 декември, в допълнение към ембаргото на ЕС върху вноса на руски суров петрол по море.

От 5 февруари коалицията ще наложи тавани и на цените на руски нефтопродукти, като дизел, керосин и мазут, като целта е да намали допълнително приходите на Москва от износа на енергия и способността ѝ да финансира войната си в Украйна.

Страните от Г-7 единодушно приеха таван на цената на руския петрол

Страните от Г-7 единодушно приеха таван на цената на руския петрол

Мярката влиза в сила на 5 декември за суровия петрол и на 5 февруари за рафинираните продукти

Ограничаването на цените на петролните продукти обаче е по-сложно от определянето на ценови таван само за суровия петрол. Причината е, че има много петролни продукти и тяхната цена често зависи от това къде се купуват, а не от това къде се произвеждат, обясни анонимният представител на Г-7.

Давайки като пример дизела и керосина, които са склонни да се търгуват с надценка спрямо суровия петрол, докато мазутът обикновено се продава с отстъпка, той посочи, че това е причината Г-7 да обмисля две горни граници на цената

Коалицията се стреми да лиши Москва от приходи, но освен това иска да избегне дисбаланс на глобалния енергиен пазар, както и повишаване на цените за потребителите в собствените им държави.

Въпреки че еждународните цени на петрола отчетоха известно повишение след първоначалния ценови таван от 5 декември 2022 г. поради опасения от прекъсване на доставките, оттогава отново се понижиха.

Русия отговаря с минимална цена на своя петрол

Русия отговаря с минимална цена на своя петрол

Ходът е в отговор на тавана на цените, наложен от Г-7

От своя страна Русия заяви, че няма да продава петрол на страни, които приемат ограниченията, което за Европа може да бъде особено сложно в случая на рафинираните нефтопродукти.

Европа остава силно зависима от руския дизел, като обемите през миналия месец възлизат на почти половината от общия внос на континента, показват данни на Refinitiv.

Цените на продуктите зависят от спецификациите, включително съдържанието на сяра и метали. Така например мазутът, който е с ниско съдържание на сяра, към момента се търгува на около 150 долара за тон над този с високо съдържание на сяра. Цените на дизела пък се търгуват с премия от 40 долара за барел над цените на датирания сорт Брент.

Какъв е отговорът на Русия на тавана на цената на петрола?

Какъв е отговорът на Русия на тавана на цената на петрола?

Руският президент Владимир Путин подписа указ за контрамерки