Руската армия възнамерява да наеме 420 000 военнослужещи по договор до края на годината. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че на 3 септември заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев е заявил, че досега са били наети 280 000 военни. Тази цифра обаче не може да бъде потвърдена от независими източници.

От британското разузнаване посочват, че наборната военна служба в Русия продължава да има отрицателно въздействие върху работната сила в индустрията.

Институтът за икономическа политика "Егор Гайдар" отчита, че недостигът на работници в руската промишленост е достигнал нов връх от 42% през юли, или със 7% повече спрямо април 2023 г.

Британското разузнаване: Русия е изправена пред недостиг на работна ръка

Британското разузнаване: Русия е изправена пред недостиг на работна ръка

Мобилизацията, високата емиграция и застаряващото и намаляващо население ограничават предлагането на труд

За разлика от наборната военна служба в други сфери, в ИТ сектора Русия предприе стъпки за запазване на работната сила. Това вероятно подчертава особено острия недостиг в сектора, след като през 2022 г. страната напуснаха около 100 000 ИТ работници - 10% от работната сила в ИТ сектора.

На 4 септември руският президентът Владимир Путин подписа указ за увеличаване на възрастта за освобождаване от военна служба за ИТ специалисти от 27 на 30 години.

Това показва, че мобилизацията и наборната повинност в Русия са изострили недостига на работна сила извън сферата на отбраната.

В навечерието на руските президентски избори, насрочени за март 2024 г., руските власти вероятно ще се стремят да избегнат по-нататъшни непопулярни мобилизационни кампании, считат от британското МО.

700 хиляди руснаци са избягали в Грузия след обявяване на мобилизацията

700 хиляди руснаци са избягали в Грузия след обявяване на мобилизацията

Само 100 хиляди от тях са останали в републиката