От началото на войната в Украйна повече от 104 000 руснаци и още 18 000 украинци са се преместили в Сърбия, пише "Евронюз".

Иля Сечанов се е преместил в Белград през март. Много хора, които се преместиха в Сърбия, включително Сечанов, са под 35 години, високо образовани и работят в ИТ сектора.

"Имаме много възможности тук, дори някои, които нямахме в Москва", каза той. "Има много области, които можем да запълним както по отношение на недвижимите имоти, така и в ИТ сектора и други професии."

Много от пристигащите идват в страната с малки деца. Тази учебна година 66 украински ученици и повече от 530 руснаци са регистрирани в местните училища.

Търсенето на жилища също се е увеличило, като цената на наема в сръбската столица се е удвоила през последните шест месеца.

"Един апартамент трябва да бъде напълно оборудван, с добра интернет връзка, всичко, което изисква приятен и комфортен живот", каза Никола Чобич, който работи в сръбска агенция за недвижими имоти. "Местоположението също е много важно за тях."

Сърбия не е единствената страна, в която хората бягат от началото на войната в Украйна. Армения, Турция и Казахстан са само част от страните, в които руснаците са се преместили след инвазията през февруари.

700 хиляди руснаци са избягали в Грузия след обявяване на мобилизацията

700 хиляди руснаци са избягали в Грузия след обявяване на мобилизацията

Само 100 хиляди от тях са останали в републиката