Министър-председателят на Швеция Стефан Льовен ще се опита да сформира ново правителство, след като по-рано тази седмица падна от власт с вот на недоверие в парламента, предаде "Ройтерс".

Неговите съюзници от центристката партията заявиха, че ще откажат оспорваното предложение за реформа на наемите, което доведе и до вота. Тъй като планът за реформа на наемите няма подкрепа на мнозинството, той следователно "вече не е на масата", признаха центристите. Лидерът на партията Ани Луф заяви, че е отворена за предоговаряне на официална политическа сделка с Льовен, наречена януарско споразумение, която го държи на власт досега. Самият Льовен приветства решението на коалиционния партньор като "решение изцяло в интерес на шведите".

Припомняме, че парламентът на Швеция даде на лидера на социалдемократите една седмица да подаде оставка и възложи на председателя на парламента задачата за съставянето на ново правителство или да свика предсрочни избори.

Националистическата формация "Шведски демократи" се възползва от възможността да предизвика вота на недоверие, след като бившата комунистическа Лява партия оттегли подкрепата си за лявоцентристкото правителство заради план за разхлабване на контрола върху наемите за новопостроени апартаменти.

Вотът на недоверие, който изискваше 175 гласа в 349-местния парламент, беше подкрепен от 181 депутати.

63-годишният Льовен е първият шведски министър-председател, свален от власт чрез вот на недоверие, внесен от опозицията.

Нестабилната му коалиция на малцинството със Зелената партия разчиташе на подкрепа в парламента от две малки дясноцентристки партии и Лявата партия след парламентарните избори през 2018 г.

Шведското правителство заплашено от вот на недоверие

Шведското правителство заплашено от вот на недоверие

Избори или служебно правителство, ако Льовен падне от власт

Лявата партия обвини Льовен за предизвикване на кризата.

Премиерът управлява от 2018 година насам. Швеция трябва да проведе редовни парламентарни избори през 2022 година.