Парламентът на Швеция свали министър-председателя Стефан Льовен с вот на недоверие, като даде на лидера на социалдемократите една седмица да подаде оставка и възложи на председателя на парламента задачата за съставянето на ново правителство или да свика предсрочни избори, предаде "Ройтерс".

Националистическата формация "Шведски демократи" се възползва от възможността да предизвика вота на недоверие, след като бившата комунистическа Лява партия оттегли подкрепата си за лявоцентристкото правителство заради план за разхлабване на контрола върху наемите за новопостроени апартаменти.

Парламентарна комисия в Швеция: Правителството се провали с пандемията

Парламентарна комисия в Швеция: Правителството се провали с пандемията

Бавно въведе система за тестване и не успя да защити възрастните хора

Лидерът на "Шведски демократи" Джими Акесон изтъкна пред парламента, че правителството било вредно и исторически слабо, добавяйки: "То никога не трябваше да идва на власт."

Вотът на недоверие, който изискваше 175 гласа в 349-местния парламент, беше подкрепен от 181 депутати.

63-годишният Льовен е първият шведски министър-председател, свален от власт чрез вот на недоверие, внесен от опозицията. По-късно днес той ще даде пресконференция.

Нестабилната му коалиция на малцинството със Зелената партия разчиташе на подкрепа в парламента от две малки дясноцентристки партии и Лявата партия след парламентарните избори през 2018 г.

Лявата партия обвини Льовен за предизвикване на кризата.

"Не Лявата партия предаде правителството на социалдемократите, а правителството на социалдемократите предаде Лявата партия и шведския народ", подчерта председателката на Лявата партия Нооши Дадгостар.

След като парламентът е в безизходно положение, не е ясно към кого може да се обърне председателят му да състави ново правителство, ако Льовен подаде оставка. Социологическите допитвания показват, че лявоцентристките и дясноцентристките блокове са с изравнени сили, така че предсрочни избори също може да не донесат яснота.

Дадгостар увери, че въпреки че нейната партия е гласувала против Льовен, тя никога няма да помогне на "дясно националистическо правителство" да вземе властта.

Ново правителство - или служебна администрация - ще е на власт само до парламентарните избори, насрочени за септември следващата година.