Правителството в Швеция се провали в няколко аспекта с пандемията COVID-19, заяви в четвъртък конституционната комисия на парламента, съобщава "Ройтерс".

Правителството бавно въведе система за тестване и проследяване, не успя да защити възрастните хора и липсва ясна линия на отговорност между националните и местните власти, каза комисията.

Тя не коментира спорната стратегия без блокиране на Швеция.

Кралят на Швеция: Стратегията ни срещу COVID-19 се провали

Кралят на Швеция: Стратегията ни срещу COVID-19 се провали

Мисля, че ние се провалихме. Имаме много хора, които умряха, и това е ужасно

"Ясно е ... че Швеция не бе достатъчно подготвена преди (пандемията) и можем да се поучим от много от основните констатирани провали", коментира Ханс Екстрьом, заместник-председател на комисията и депутат от социалдемократите на изслушване.

Швеция бе аутсайдер в борбата срещу пандемията и избра да не въвежда строго блокиране, вместо това разчиташе предимно на доброволни мерки. Броят на загиналите е по-висок от този сред северните съседи, но по-нисък от този в повечето европейски страни, които са избрали блокиране.

Комитетът заяви, че правителството е трябвало по-бързо да създаде рамка за тестване и проследяване, по-бързо да изготви закон, който му дава по-широки правомощия за справяне с кризата и по-бързо да изолира домовете за грижа за възрастни хора.

Шведският премиер се ваксинира срещу COVID-19 с Pfizer

Шведският премиер се ваксинира срещу COVID-19 с Pfizer

Швеция вече е ваксинирала 28% от пълнолетното си население

"Отговорът на правителството не беше достатъчен", каза председателят на комисията Карин Енстром от опозиционната Умерена партия. "Възрастните хора бяха особено уязвими ... и ... правителството трябваше да действа по-решително."

Управляваното от социалдемократите правителство вече прие, че не е направило достатъчно за защита на възрастните жители на домовете за грижи.

Към 26 май е потвърдено, че малко над 1 милион шведи са били заразени с COVID-19 и около 14 500 са починали.

Швеция оглави ЕС по процент на заразени с коронавируса

Швеция оглави ЕС по процент на заразени с коронавируса

577 заразени на 100 000 жители