Кралят на Швеция заяви, че стратегията на скандинавската държава в борбата с коронавируса се е провалила, пише "Гардиън".

Болниците в района на Стокхолм предупредиха, че са на предела си на фона на скока на случаите, а отделно социологическо проучване показва, че общественото доверие към властите е достигнало ново дъно.

Комисия в Швеция установи - страната остави възрастните хора да умрат от коронавирус

Комисия в Швеция установи - страната остави възрастните хора да умрат от коронавирус

Стратегията на Швеция е безразсъдна и жестока, но печели похвали като благоприятна за бизнеса

"Народът на Швеция страда ужасно при тежки условия", каза крал Карл XVI Густаф в интервю за държавната медия SVT.

"Мисля, че ние се провалихме. Имаме много хора, които умряха, и това е ужасно", добави той.

Признанието на краля, че правителството се е провалило с либералната стратегия идва след съобщението от Стокхолм и Сконе, че са принудени да отменят планираните операции заради втора вълна на коронавируса. В Сконе повече от 25% от тестовете са положителни.

Швеция и Дания отчетоха рекорден брой заразени с коронавируса за 24 часа

Швеция и Дания отчетоха рекорден брой заразени с коронавируса за 24 часа

Дания ще затегне действащите ограничителни мерки

В столичния регион всички планирани неспешни медицински процедури са отменени до 31 януари най-малко.

Проучване на Ipsos за всекидневника Dagens Nyheter показва, че подкрепата за главния епидемиолог и архитект на либералната стратегия Андерс Тегнел е спаднала с 13 процента до 59 на сто, а доверието към Агенцията за обществено здраве се е стопило от 68 на сто до 52%. Доверието към правителството като цяло е достигнало рекордно дъно от 34%.

Тегнел каза в интервю за TV4, че е твърде рано да се каже дали стратегията на Швеция се е провалила.

Стефан Льовен: Швеция се провали с либералните мерки, да бъдем по-отговорни

Стефан Льовен: Швеция се провали с либералните мерки, да бъдем по-отговорни

Covid-19 вече е убил повече от 6000 шведи, като общите случаи са над 200 000

Почти всяка държава се бори с това, отбеляза той и добави, че е изненадан от мащаба на втората вълна и призна, че ситуацията е на предела в някои райони.

Общо в Швеция има 7935 починали от коронавирус, като повече от 500 смъртни случая са регистрирани през миналата седмица и над 1800 от началото на ноември.

Това е 766,2 починали на 1 милион или около 10 пъти по-висока смъртност от Норвегия и Финландия и 5 пъти повече от Дания, но по-малко от някои европейски държави като Франция, Италия, Испания и Великобритания, които наложиха национална блокада.

Швеция затяга блокадата си - шведите да изпълнят дълга си и да си останат вкъщи

Швеция затяга блокадата си - шведите да изпълнят дълга си и да си останат вкъщи

Твърде много шведи се държат "все едно опасността е отминала"

Подходът на скандинавската страна предимно разчиташе на отговорността на гражданите да спазват препоръките за социална дистанция и хигиена. Магазините, баровете и ресторантите остават отворени, а маските не са задължителни извън болниците.

Но втората вълна принуди правителство да наложи по-големи ограничения, забрани продажбата на алкохол след 22,00 часа, ограничи събиранията от 50 до 8 души и средните училища преминаха към дистанционна форма на обучение. Шведите са съветвани да избягват обществения транспорт и магазините с много хора, да ограничат социалните контакти до едно домакинство и да не посещават фитнеси, библиотеки, търговски центрове и други обществени места.

За последните 24 часа са регистрирани 8881 случая на коронавирус и 91 починали.

74-годишният крал, чиито син и снаха се заразиха с коронавирус миналия месец, използва интервюто, за да коментира епидемията от коронавирус, което е рядка намеса от монарх, чиито задължения са предимно церемониални.

Цялото интервю ще бъде излъчено на 21 декември.

Кралят няма официална политическа власт и рядко коментира текущи и политически въпроси, въпреки че се обърна към нацията, за да насърчи шведите да се борят с вируса.