Шведският премиер Стефан Льовен получи първата си доза ваксина срещу COVID-19. Това съобщи той във вторник, като призова шведите да направят същото, когато им бъдат предложени ваксини, предаде "Ройтерс".

64-годишният министър-председател, получил както критики, така и похвали за пандемичната стратегия на Швеция, е бил ваксиниран с ваксината на Pfizer.

"Днес беше мой ред да взема първата доза ваксина срещу COVID-19. Чувствам се невероятно добре и вече очаквам с нетърпение да получа втората доза", написа той във Facebook. "Използвайте своя шанс, когато той дойде."

Швеция вече е ваксинирала 28% от пълнолетното си население.

Швеция предупреди за по-строги ограничения, ако натискът се увеличи

Швеция предупреди за по-строги ограничения, ако натискът се увеличи

Швеция разчита на доброволно спазване на ограничителните мерки

Правителството на Швеция предупреди по-рано този месец, че ще наложи нови по-строги ограничения, ако хората решат да пренебрегнат съществуващите рестрикции в борбата с коронавируса и натискът върху здравната система се засили, която вече се бори с трета вълна на коронавируса.

Скандинавската страна, която разчита на доброволно спазване на ограничителните мерки от страна на гражданите, регистрира висок брой приети в интензивното от началото на епидемията.

В някои региони интензивните отделения са пълни и процентът на достъпните легла за най-тежко болните е под 20 на сто в държавата.

Швеция вече е с най-много нови случаи на коронавирус в Европа

Швеция вече е с най-много нови случаи на коронавирус в Европа

Шведите обръщат по-малко внимание на препоръките, призовани са към по-голяма дисциплина