Правителството на Швеция предупреди, че ще наложи нови по-строги ограничения, ако хората решат да пренебрегнат съществуващите рестрикции в борбата с коронавируса и натискът върху здравната система се засили, която вече се бори с трета вълна на коронавируса.

Скандинавската страна, която разчита на доброволно спазване на ограничителните мерки от страна на гражданите, регистрира висок брой приети в интензивното от началото на епидемията.

Швеция вече е с най-много нови случаи на коронавирус в Европа

Швеция вече е с най-много нови случаи на коронавирус в Европа

Шведите обръщат по-малко внимание на препоръките, призовани са към по-голяма дисциплина

В някои региони интензивните отделения са пълни и процентът на достъпните легла за най-тежко болните е под 20 на сто в държавата.

"Сега няма място да започваме да живеем сякаш пандемията е приключила. Процентът на инфекциите не пада от само себе си", предупреди министърът на здравеопазването и социалната дейност Лена Халенгрен на пресконференция, цитирана от "Ройтерс".

Тя подчерта необходимостта от спазване на съществуващите правила и препоръки, но не изключи по-стриктни мерки, ако ситуацията се влоши. Министърът не каза какви стъпки могат да бъдат предприети и какво може да провокира налагане на по-големи ограничения.

Здравната агенция на Швеция поиска ограничения до 3 май

Здравната агенция на Швеция поиска ограничения до 3 май

В съобщение обаче се казва, че ускореното разпространение на коронавируса увеличава тежестта

Общо 409 души са лекувани в интензивни отделения в сравнение с 560 по време на първата вълна миналата година.

Днес Швеция регистрира 7510 нови случая и 38 починали. Жертвите на вируса достигнаха 13 863.

Данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията показват, че Швеция е сред държавите с най-висок брой нови случаи на глава от населението в ЕС през последните 14 дни, но сред държавите с най-ниска смъртност.

Здравната агенция на Швеция заяви, че относително ниският брой на починалите е заради имунизацията, която е оказала положително влияние. До момента са поставени 2,6 милиона дози, което означава, че 23,7% от пълнолетните са получили най-малко една доза.

Швеция няма да може да ваксинира всички до 30 юни

Швеция няма да може да ваксинира всички до 30 юни

5 милиона души ще бъдат ваксинирани до края на първата половина на годината