През последната седмица Швеция отчита най-големия брой случаи на коронавирус в Европа на глава от населението и има повече пациенти за интензивно лечение, отколкото по всяко време след първата вълна на пандемията, съобщава "Гардиън".

Скандинавската страна, която избра да не налага строги блокади, но постепенно засилва своите все още предимно доброволни ограничения, е регистрирала 625 нови инфекции на милион души през последните седем.

Като сравнение Полша е с 521, 491 във Франция, 430 в Холандия, 237 в Италия и 208 в Германия, показват. Цифрата е в пъти по-висока от 65, 111 и 132 на милион в северните й съседи, Швеция Финландия, Дания и Норвегия.

Според шведския регистър за интензивно лечение, 392 души са лекувани в отделенията за интензивно лечение в страната в понеделник, повече от пика от втората вълна от 389 през януари, но все още по-малко от 558 пациенти в отделенията за интензивно лечение през пролетта на 2020 г.

Въпреки че, както инфекциите, така и пациентите в интензивно отделение са нараснали, броят на жертвите в Швеция досега не е нараснал толкова рязко, тенденция, която според националната здравна агенция се дължи на ваксинация на много от най-уязвимите, особено жителите на домовете, които сега са ваксинирани.

Управляваното от социалдемократите правителство на министър-председателя Стефан Льофен отложи планираното облекчаване на някои ограничения в края на март най-малко до 3 май, но настоява, че все още не са необходими по-строги мерки за овладяване на последния скок.

Шведската общественост "наистина е променила поведението си и ежедневието до голяма степен вече е много ограничено", коментира здравният министър Лена Халенгрен.

Правителството е планирало да облекчи някои правила, включително увеличаване на ограничението за броя на посетителите на увеселителни паркове, концерти и футболни мачове, след Великденската ваканция, но е посъветвано от здравната агенция все още да не го прави.

Здравната агенция на Швеция поиска ограничения до 3 май

Здравната агенция на Швеция поиска ограничения до 3 май

В съобщение обаче се казва, че ускореното разпространение на коронавируса увеличава тежестта

Магазините с несъществено значение остават отворени в Швеция, въпреки че правителството ограничава броя на клиентите, а баровете и ресторантите продължават да обслужват, макар и с все по-строги ограничения за работното време и продажбите на алкохол.

Ограниченията постоянно се затягат на публични събирания, но училищата остават предимно отворени, въпреки че правилата варират в региона. Халенгрен каза миналата седмица, че правителството е предприело мерките, които е счело за необходимо.

Халенгрен коментира, че политиката е "да поставим живота и здравето на първо място и да защитим здравната система, доколкото можем". Правителството се е опитало да "осигури и другите важни функции на обществото. След като това приключи, обществото трябва да може да продължи да функционира. Целта не е да се повлияе на личния живот на хората "прекалено много".

Проучванията показват, че шведите обръщат по-малко внимание на препоръките през последните седмици, което кара главния епидемиолог в страната Андерс Тегнел да призовава за по-голяма дисциплина. "Това, което е необходимо, е хората да спазват правилата, които имаме".

Страната с 10 милиона души население е с повече от 13 000 смъртни случая от Covid, смъртност на милион от близо 1350 - многократно по-висока от тази на нейните скандинавски съседи, но по-ниска, отколкото в няколко европейски страни, които са избрали блокиране.

Анализ на официални данни от няколко държави показа миналия месец, че нарастването на допълнителната смъртност - мярка за това колко повече смъртни случаи има в една държава от нормалното - е по-малко в Швеция през 2020 г., отколкото в повечето европейски страни.

Експертите по инфекциозни болести заявиха, че резултатите не трябва да се разглеждат като доказателство, че блокирането е ненужно, но признават, че те могат да показват, че общата позиция на Швеция за борба с пандемията може да има някои аспекти, които си струва да бъдат проучени.

Предварителните данни на статистическата агенция на ЕС "Евростат", съставени от "Ройтерс", показват, че Швеция е имала 7,7% повече смъртни случаи през 2020 г. от средното за предходните четири години, което е по-нисък показател от 21 от 30-те анкетирани държави.

Испания и Белгия, които избраха многократни строги блокировки, имаха т. нар. излишна смъртност съответно от 18,1% и 16,2%. Швеция обаче се представя много по-зле от своите северни съседи, като Дания регистрира само 1,5%, а Финландия 1%. През 2020 г. Норвегия изобщо не е имала излишна смъртност.

МЗ опровергава: България не е първенец по смъртност

МЗ опровергава: България не е първенец по смъртност

14-то място - с 4% смъртност при потвърдените случаи на COVID-19.