Очаква се търсенето на петрол в световен мащаб да нарасне с 2,2 милиона барела на ден през 2023 г., като достигне рекордните 102 милиона барела на ден. Това посочва Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от "Ройтерс".

Прогнозира се, че търсенето ще надвиши предлагането с почти 2 милиона барела на ден през втората половина на годината.

МАЕ отчита, че възстановяването на Китай след премахването на ограниченията поради COVID-19 е надхвърлило очакванията и търсенето е достигнало рекордните 16 милиона барела на ден през март.

Световният глад за петрол постави рекорд през декември

Световният глад за петрол постави рекорд през декември

Търсенето на суровината скочи с 1,3 милиона барела на ден през последния месец на 2022 г.

Очаква се страната, която е най-големият вносител на петрол в света, да осигури почти 60% от растежа на глобалното търсене през 2023 г., като заедно с Индия и Близкия изток компенсира слабото търсене в развитите страни.

Агенцията посочва, че въпреки заявката си да намали добива на суров петрол с 500 000 барела на ден, Русия може да увеличи производството, "за да компенсира пропуснатите приходи".

МАЕ прогнозира, че Съединените щати и Бразилия ще доведат до скромен ръст на доставките на петрол от 1,2 милиона барела на ден за годината. Причината е, че съкращенията на ОПЕК+, договорени през април, означават, че добивът на петрол от ОПЕК+ ще спадне с 850 000 барела на ден в периода между април и декември. Предлагането извън ОПЕК пък ще нарасне със 710 000 барела на ден.

МАЕ очаква още по-скъп петрол след решението на ОПЕК+

МАЕ очаква още по-скъп петрол след решението на ОПЕК+

Намаляването на производството ще засегне най-вече "уязвимите" клиенти по света