Саудитска Арабия и други производители на петрол от ОПЕК+ обявиха в неделя съкращения на производството си в размер на около 1,15 милиона барела на ден.

Те определиха този ход като предпазна мярка, насочена към стабилността на пазара, съобщи "Ал Джазира".

Очакваше се групата от 23 държави да се придържа към вече договорените съкращения от 2 милиона барела на ден, когато нейният министерски панел, който включва Саудитска Арабия и Русия, се събере виртуално в понеделник.

Петролът поевтиня след спекулации, че ОАЕ излизат от ОПЕК

Петролът поевтиня след спекулации, че ОАЕ излизат от ОПЕК

Впоследствие информацията беше опровергана

Припомняме, че през октомври ОПЕК+, която се състои от Организацията на страните износителки на петрол и 10 съюзници, водени от Русия, се споразумяха за съкращения на добива от 2 милиона барела на ден от ноември. Това решение разгневи Вашингтон, защото по-строгите доставки повишават цените на петрола.

Съединените щати твърдят, че светът се нуждае от по-ниски цени, за да подкрепи икономическия растеж и да попречи на руския президент Владимир Путин да спечели повече приходи за финансиране на войната в Украйна.

Неочакваните доброволни съкращения в неделя, които започват от май, идват в допълнение към вече договорените през октомври.

Рияд каза, че ще намали производството си с 500 000 барела на ден, докато Ирак ще намали производството си с 211 000 барела на ден, според официални изявления.

 ОПЕК+ запазва производството на петрол

ОПЕК+ запазва производството на петрол

Решението бе очаквано