Цените на петрола паднаха, след като беше съобщено, че Обединените арабски емирства обмислят да напуснат ОПЕК и да започнат да изпомпват на повече петрол, посочва "Ройтерс".

Впоследствие обаче източник, запознат с въпроса, опроверга тази информация, съобщена за първи път от в. "Уол стрийт джърнъл".

Фючърсите на суровия петрол Brent се понижиха със 71 цента, или с 0,8%, до 84,04 долара за барел до 14:56 GMT. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) пък спаднаха с 57 цента, или 0,7%, до 77,59 долара. И двата показателя бяха спаднали с над 2 долара преди опровергаването на новината.

Запознат с въпроса източник обаче заяви, че твърдението, че Обединените арабски емирства обмислят да напуснат Организацията на страните износителки на петрол, е "далеч от истината".

 ОПЕК+ запазва производството на петрол

ОПЕК+ запазва производството на петрол

Решението бе очаквано

Въпреки че тази седмица цените на петрола се повишиха от силните китайски икономически данни, което даде надежди за растеж на търсенето на петрол, днес това повишение беше почти напълно заличено.

"Причината беше информацията на WSJ заради опасения, че това може да повлияе на сделката за намаляване на производството на ОПЕК+. ОАЕ и Саудитска Арабия са двете страни със значителен свободен капацитет", обясни анализаторът Джовани Стауново.

В Китай през февруари активността в сектора на услугите се разшири с най-бързия темп от шест месеца насам, нарасна и производствената активност. Очаква се вносът на руски петрол по море в Китай да достигне рекордно високо ниво този месец.

ЕС прие таван от 60 долара за руския петрол

ЕС прие таван от 60 долара за руския петрол

"Политико": $60 е по-висока цена от тази, на която Русия продава и Путин може да отхвърли хода на Запада като безсмислен

Най-големият вносител на петрол в света става все по-амбициозен с целта си за растеж от 6% до 2023 г.

Пазарът като цяло пренебрегна 10-ата поредна седмица на нарастване на запасите от суров петрол в Съединените щати, тъй като рекордният износ на американски суров петрол доведе до по-малко увеличение в сравнение с последните седмици.

Междувременно анализатори очакват доларът да отслабне през следващите 12 месеца, което би направило деноминирания в долари петрол по-евтин за притежателите на други валути.