Русия планира доброволно да намали производството на петрол с 500 000 барела на ден през март. Това заяви вицепремиерът на Руската федерация Александър Новак, цитиран от ТАСС.

Днес ние продаваме целия обем произведен петрол, но както беше посочено по-рано, няма да продаваме петрол на онези, които пряко или косвено се придържат към принципите на ценовия таван, поясни той. По думите му Русия доброволно ще намали производството с 500 хиляди барела на ден през март. Според Новак това ще помогне за възстановяване на пазарните отношения.

Новак уточни, че намаляването на добива ще засегне само петрола, не и газовия кондензат.

Намаляването на добива ще се изчислява от реалното ниво на добив, а не от руската квота по сделката ОПЕК+. Русия е взела това решение сама, като не е имало консултации с ОПЕК+, пише ТАСС.

Русия разчете знак, че Европа още се нуждае от петрола ѝ

Русия разчете знак, че Европа още се нуждае от петрола ѝ

Два вида нефтопродукти са освободени от тавана на цените, приет от ЕС

Вицепремиерът посочи, че механизмът за таван на цените може да повлияе на недостига на петрол и продукти в други отрасли. В бъдеще това може да доведе не само до намаляване на инвестициите в петролния сектор и съответно до недостиг на петрол в бъдеще, но и да се разпространи в други сектори на световната икономика със сходни последици, допълни той.

Русия смята, че механизмът на "ценовия таван" при продажбата на руски петрол и петролни продукти е намеса в пазарните отношения и продължение на разрушителната енергийна политика на страните от колективния Запад. Като една от стъпките за изравняване на заплахата за глобалния пазар на петрол, Русия въведе забрана за пряко или косвено използване на препратки към всякакви нелегитимни ограничения в договорите за доставка на петрол.

Припомняме, че на 5 декември 2022 г. влезе в сила ембаргото на ЕС за офшорни доставки на петрол от Руската федерация, страните от Г-7, ЕС и Австралия въведоха "таван" на цените на руския петрол, доставян по море, на ниво от $60 за барел за кораби и подчинени им територии. А от 5 февруари 2023 г. започнаха да действат подобни ограничения за доставка на петролни продукти от Русия. Размерът на "тавана" беше определен на 100 и 45 долара за барел в зависимост от категорията петролни продукти.

Санкции ли? През 2022 г. Русия спечелила от газ и петрол 28% повече

Санкции ли? През 2022 г. Русия спечелила от газ и петрол 28% повече

Или 2,5 трилиона рубли през 2022 г. - малко под 34 милиарда евро