Търсенето на газ в световен мащаб ще нарасне още повече тази година. Това прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ) в последния си доклад за газовия пазар.

Очаква се възстановяването на интереса към синьото гориво да се случи поради по-студеното време и спада на цените, най-вече в развиващите се икономики. Агенцията обаче добави, че стесненото ново производство на втечнен природен газ означава, че предлагането ще остане ограничено.

Въпреки възходящото движение, в доклада си МАЕ предупреждава за геополитически рискове и опасения относно предлагането поради възможността за "подновена нестабилност на цените".

МАЕ очаква пик на търсенето на газ до края на 2030 г.

МАЕ очаква пик на търсенето на газ до края на 2030 г.

Само с 13% ще намалеят годишните емисии на CO2 до 2050 г.

Очаква се през 2024 г. глобалното търсене на газ да нарасне с 2,5%, или със 100 милиарда куб. метра. От страна на предлагането се очаква доставките на втечнен природен газ да нараснат с 3,5%.

"Очакваме да видим солиден ръст на глобалното търсене на газ през тази година, тъй като цените паднаха до относително управляеми нива. Но скоростта, с която това ново търсене може да бъде посрещнато, ще бъде критична, най-вече защото доставките са ограничени и значителeн нов капацитет за втечнен природен газ ще бъде наличен едва след 2024 г.", коментира Кейсуке Садамори, директор на енергийните пазари и сигурност на МАЕ.

QatarEnergy спря доставките на втечнен газ през Червено море

QatarEnergy спря доставките на втечнен газ през Червено море

Решението на вторият най-голям доставчик е за напрежението в региона