Търсенето на изкопаеми горива в световен мащаб ще достигне връх, след което ще намалее. Това прогнозира за първи път Международната агенция по енергетика (МАЕ) в своята Световна енергийна перспектива за 2022 г.

Очакванията са използването на въглища да "намалее през следващите няколко години", при природния газ до края на десетилетието няма да има промяна, а използването на петрол ще спадне в средата на 2030 г., "преди леко да се понижи до средата на века".

МАЕ също така прогнозира, че руският износ на изкопаеми горива никога няма да се върне до нивата, наблюдавани през 2021 г., тъй като Европа спира вноса им - нейният дял от международно търгуваните петрол и газ намалява наполовина до 2030 г.

Руската инвазия в Украйна насърчава към цялостно преориентиране на световната енергийна търговия и силно понижава позициите на Русия, отчита се в доклада.

Агенцията посочва, че пикът на емисиите на въглероден диоксид ще бъде достигнат през 2025 г. Тя обаче предупреждава, че настоящите глобални политики ще доведат до намаляване само с 13% на годишните емисии до 2050 г., което е "съвсем недостатъчно за предотвратяването на тежки въздействия от променящия се климат".

ЕС остава най-големия вносител на руски изкопаеми горива

ЕС остава най-големия вносител на руски изкопаеми горива

Други страни заемат освободения от блока пазарен дял