Въпреки обещанията за постепенно спиране на руските енергийни доставки, през септември Европейският съюз отново стана най-големият вносител на руски изкопаеми горива. Това показва докладът на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), публикуван на 4 октомври и цитиран от германския портал "Бизнес Инсайдър"

В доклада на Центъра се казва, че от началото на войната в Украйна до края на септември Европейският съюз е похарчил повече от сто милиарда евро за внос на руски енергийни ресурси. И това въпреки спада на доставките, които от август до края на септември са намалели с 14%, а от март до края на септември - с 50%.

Китай остава на второ място сред най-големите купувачи на руски петрол - след Европейския съюз.

Спадът на вноса се дължи отчасти на спирането на доставките на природен газ, след като "Газпром" спря да изпомпва газ през "Северен поток 1". Европейският съюз също забрани вноса на въглища от август. Тези мерки са предназначени да намалят приходите на Русия от продажбата на изкопаеми горива, които се използват за финансиране на войната в Украйна. Енергията е ключов стълб на икономиката на страната, като представлява повече от една пета от нейния БВП.

Има страни, които доброволно заемат пазарния дял, който Европейският съюз изостави. Развиващите се икономики на Индия, Китай, Турция и Малайзия купуват руско гориво. Според доклада на CREA обемът на вноса в тези страни се е увеличил значително от началото на конфликта в Украйна.

Русия насочва енергоносителите си към Азия

Русия насочва енергоносителите си към Азия

Китай остава най-големият купувач на руска енергия

Докато износът на изкопаеми горива от Русия е намалял с около една трета от началото на войната, високите цени на енергията помагат да се запази доброто състояние на хазната на Кремъл.

"Нарастващите цени на изкопаемите горива означават, че настоящите приходи на Русия са доста над предходните години, въпреки спада на износа тази година", каза CREA в доклад от август.

Фючърсите на суровия петрол се повишиха с около 20% от началото на годината. През същия период референтните европейски газови фючърси се увеличиха повече от два пъти.

ОПЕК+ договори съкращаване производството на петрол

ОПЕК+ договори съкращаване производството на петрол

Намалява с 2 милиона барела на ден от ноември