Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев изтъкна късогледата политика на президента на САЩ Джо Байдън, която води до загуби за американския бизнес в Русия, съобщава ТАСС.

В "Телеграм" той припомни думите на Байдън, че решава за санкциите срещу Русия не като президент, а като главнокомандващ.

"Общо казано е лошо, когато две личности повеляват различни неща на човек. Това обикновено носи добре познатото медицинско наименование в психиатрията", заяде се той.

"В резултат на решенията на такъв главнокомандващ, но не и на президента на САЩ, голям брой американски и международни компании просто губят огромен, многомилиарден капацитет у нас", подчерта Медведев и продължи: "И какво има в замяна? Нищо. Както имаше здравословна и не толкова здравословна лимонада в Русия, така ще си и остане. И тъмна, и светла. Само че под друга марка. Както имаше бургери, така ще си и остане. Под друго име".

Русия готви капан за западните компании в страната

Русия готви капан за западните компании в страната

Предлага закон, който ще затрудни бързото им изтегляне, освен ако не са готови да понесат голям финансов удар

Дори не говоря за инфлацията на храните или за цената на един галон бензин, което, както американските петролни компании казаха на света, е свързано не с някаква митична заплаха от Путин, а с неразумната политика на Байдън и неговата администрация в областта на добива и рафинирането на петрол, посочи зам.-председателят на Съвета за сигурност.

"Америка за пореден път показа своята решимост да се бори за демокрация! Въпросът е на каква цена", обобщи той.

Десетки чуждестранни компании обявиха временно затваряне на магазини и фабрики в Русия, след като Путин започна това, което нарича "специална военна операция" за демилитаризиране и "денацификация" на Украйна.

Някои компании преустановиха сътрудничеството си с Русия заради войната, а други - заради логистични проблеми. Значителна роля изигра и налагането на технологични санкции върху доставките на полупроводници, телекомуникационно оборудване, електронни компоненти и други важни технологични елементи.

Макдоналдс, Кока-кола и Старбъкс прекратяват бизнеса си в Русия

Макдоналдс, Кока-кола и Старбъкс прекратяват бизнеса си в Русия

Макдоналдс временно ще затвори всичките си 850 ресторанта на територията на Русия