Американският народ е "наистина, наистина потиснат" след бурните две години с пандемията от коронавирус, нестабилността на икономиката и сегашните растящи цени на бензина, които засягат семейните бюджети. Това заяви пред "Асошиейтед прес" президентът на САЩ Джо Байдън.

Той подчерта, че рецесията не е неизбежна и се възмути от твърденията на републиканците, че 40-годишният връх на инфлацията се дължи на миналогодишния план за помощ заради коронавируса.

По негови думи този аргумент е "абсурден".

По отношение на цялостната нагласа на американския народ, президентът посочи, че хората са наистина потиснати.

CNBC: Рецесия на хоризонта, първо в САЩ и на 75% после може и по света

CNBC: Рецесия на хоризонта, първо в САЩ и на 75% после може и по света

CNN: Дори Фед не е сигурен, че вече може да избегне рецесия

"Нуждата от психично здраве в Америка се е увеличила неимоверно, защото хората са видели всичко обърнато наопаки. Всичко, на което са разчитали, е било преобърнато. По-голямата част от това обаче е вследствие на случилото се заради кризата с COVID-19", обясни Байдън.

Относно предупрежденията на икономисти, че САЩ може да се насочат към рецесия, държавният глава бе категоричен, че това не е неизбежно. По негови думи САЩ са в по-силна позиция от всяка друга нация в света да преодолеят тази инфлация.

Той отбеляза, че вижда основания за оптимизъм в нивото на безработица от 3,6% и относителната сила на Америка в света.

Бъдете сигурни, защото аз съм сигурен, че сме в по-добра позиция от всяка друга страна в света да владеем втората четвъртина на 21 в., изтъкна Байдън и подчерта: "Това не е преувеличение, а факт".

Байдън: САЩ намаляват федералния дефицит с $1,6 трилиона

Байдън: САЩ намаляват федералния дефицит с $1,6 трилиона

Икономиката на САЩ трябва да бъде възстановена, а средната работническа класа е основата на американската икономика

На въпрос защо е наредил налагането на финансови санкции срещу Русия, които навредиха на състоянието на пазарите на храни и енергия в световен мащаб, Байдън поясни, че е направил изчисленията си като главнокомандващ, а не като политик, който мисли за изборите. По негови думи това е било най-доброто за страната.

"Какво ще се случи, ако най-голямата сила в НАТО, организационната структура, която ние създадохме, стои настрана на фона на руската агресия?", запита той.

Американският президент се спря на възможността за хаос в Европа, ако Русия продължи необезпокоявана да се придвижва все по-навътре в континента, Китай би бил окуражен да превземе Тайван, а Северна Корея - да стане още по-агресивна в амбициите си за ядрено оръжие.

Изпълнителният директор на Morgan Stanley: Възможно е САЩ да изпаднат в рецесия

Изпълнителният директор на Morgan Stanley: Възможно е САЩ да изпаднат в рецесия

Джеймс Горман: Очевидно сега вероятността е 50-50