Лидерите на Русия и Германия Ангела Меркел и Дмитрий Медведев сключиха редица сделки на стойност милиарди долари.

Съвместно с президента Дмитрий Медведев Меркел даде началото на ежегодния дискусионен форум между двете страни „Петербургски диалог", където основната тема сега е икономическото сътрудничество.

25 бизнесмени от водещи германски компании придружават Меркел.

Медведев знае кой е убил Наталия Естемирова.
                                   Още...

Една от сключените сделките е на „Сименс" с Руските железници и е на стойност 2.2. млрд. евро. Компанията ще предостави повече от 200 нови регионални влака за Русия.

„Сименс" също така ще произвежда съвместно с руски фирми вятърни турбини, свързани с програмата на Москва за диверзифициране на енергийния сектор от нефта и газа.

Компанията също се е съгласила да вземе участие в изграждането на комплекса Сколково - проект който трябва да представлява руския аналог на Силиконовата долина.

АФП припомня, че „Сименс" по-рано продаде 8 влака на руските железници, който сега движат по линията Москва- Санкт Петербург - първият високоскоростен маршрут в Русия.

Германската компания също така ще осигури и 54 пътнически влака за Зимните олимпийски игри в Сочи.

Медведев от своя страна е призовал Германия, като член на ЕС, да води преговори в Съюза за отмяната на визите на руснаци. Меркел пък е обявила само, че за момента може да забърза процедурите на двустранно ниво.

Германският канцлер е засегнал и темата за правата на човека в Русия, напомняйки за убийството на Наталия Естемирова. Днес се навършва 1 година от смъртта на защитничката на правата на човека, убита в Чечня.

Важно е Русия да продължи да разследва това убийство, категорична е Меркел.

Малко по-късно руският президент заяви, че извършителят на убийството на Естемирова е известен и е обявен за международно издирване.

Утре германската делегация продължава за Китай.