Проевропейските власти в Молдова разкритикуваха като неоснователна забраната, наложена от Русия върху вноса на плодове и зеленчуци от страната, съобщава "Ройтерс".

Ограничителната мярка бе най-новата проява на влошени отношения между Москва и бившата съветска държава.

В четвъртък руската агенция за надзор на селскостопанските стоки - "Росселхознадзор", обяви, че връща ограниченията, наложени последно през 2022 г. Като мотив тя посочи "непрекъснато, систематично наблюдение на елементи, подложени на карантина" и отбеляза, че молдовските власти не са предприели никакви действия за коригиране на ситуацията.

На свой ред Агенцията за безопасност на храните на Молдова заяви, че ограниченията, които ще влязат в сила в понеделник, нямат нищо общо с качеството на нейните стоки. Никоя друга страна вносител не е подавала жалби.

Молдова изпада в антируска истерия, смята Кремъл

Молдова изпада в антируска истерия, смята Кремъл

Отношенията между двете страни са "много напрегнати"

"Решението на руските власти противоречи на фитосанитарните принципи и по никакъв начин не се основава на реални аргументи", категорични са от агенцията. "Лабораторните доказателства подчертават липсата на каквито и да било вредни организми".

През последните две десетилетия Русия периодично забранява вноса на селскостопански стоки от страната, разположена между Украйна и Румъния - мерки, които като цяло съвпадат със спада в двустранните отношения.

Президентът на Молдова Мая Санду, която се стреми към присъединяване към Европейския съюз, осъди нахлуването на Русия в Украйна и обвини Москва в опит да предизвика преврат, за да я свали от власт. Тя обвини Русия и в намеса в местните избори в Молдова миналия месец.

В четвъртък руският външен министър Сергей Лавров изтъкна, че Молдова е "подготвена като следващата жертва в хибридната война, която Западът отприщи срещу Русия".

Русия забрани влизането на молдовски политици

Русия забрани влизането на молдовски политици

В отговор на действия на Кишинев срещу руски медии

Молдовските производители твърдят, че Москва умишлено е наложила мерките по това време на годината, когато стоките им преобладават на руския пазар, но добавиха, че са били подготвени за този ход.

"Успяхме частично да преориентираме пазарите за молдовските ябълки. Доставяме до 28 страни", посочи Юрие Фала, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на плодове в Молдова."Тази година има недостиг на ябълки на пазарите в ЕС и това ще увеличи продажбите ни", допълни той.