Властите в Русия в отговор на преследването на рускоезичните медии в Молдова, забраниха влизането на няколко служители. Това се казва в съобщение, публикувано на сайта на руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"На 20 ноември извънредният и пълномощен посланик на Молдова в Руската федерация Лилиан Дариус беше извикан в руското министерство на външните работи, посочиха от ведомството. Беше изразен протест във връзка с продължаващо политически мотивирано преследване на рускоезични медии в Молдова, включително блокиране на достъпа до техните уебсайтове. Лилиан Дариус беше информирана, че като ответна мярка е отказано влизане в Руската федерация на редица служители на Молдова", отбелязва дипломатическото ведомство.

Преди това властите в Кишинев спряха лицензите на 12 молдовски телевизионни канала, забраниха излъчването на руска телевизия и блокираха достъпа до десетки информационни портали. Както обясни това решение ръководителят на Службата за информация и сигурност на републиката Александър Мустяца, тези медии представляват заплаха за информационната сигурност на страната и са допълнителен източник на нестабилност до Украйна, НАТО и Европейския съюз (ЕС).

Молдова обвини бизнесмен, че е налял 50 млн. евро за финансиране на протести

Молдова обвини бизнесмен, че е налял 50 млн. евро за финансиране на протести

Илан Шор е ключова фигура в опитите на Русия да спечели политическо влияние над Молдова

Действията на властите бяха остро критикувани от правозащитници и лидери на опозиционни партии. Те обърнаха внимание на въвеждането на цензура в медиите, нарушаването на правата на гражданите да избират самостоятелно източници на информация, както и факта, че забраните са въведени по време на подготовката за изборите за местни власти.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че блокирането на рускоезични портали в Молдова няма да остане без отговор.

Според нея тази стъпка показва "постоянната деградация" на свободата на изразяване и достъпа до информация чрез усилията на режима на президента Мая Санду.

Молдова спира със закон членовете на проруска партия да се кандидатират на местните избори

Молдова спира със закон членовете на проруска партия да се кандидатират на местните избори

Кишинев се опасява от дестабилизация на страната

Също така проевропейските власти в Молдова обвиниха бизнесмени и опозиционни политици в организирането на протести в цел дестабилизация на страната в полза на Русия. Частната военна компания "Вагнер" е готвела военен преврат в Молдова, заяви през октомври президента на страната Мая Санду за британското издание Financial Times.

Миналата зима няколко пъти европейски и американски официални лица заявиха, че Москва се опитва да свали проевропейското правителство на Санду.

Молдова води и дълги спорове с "Газпром".