Ситуацията в енергийния сектор на Молдова се нормализира на втория ден, след като "Газпром" възобнови доставките на газ. Това съобщи във вторник вицепремиерът и министър на инфраструктурата и регионалното развитие на страната Андрей Спину.

"Всичко се връща към нормалното. Натискът върху всички участъци от преносната система на "Молдоватрансгаз" е над критичните стойности и продължава да расте", написа той на страницата си във Facebook. По думите му обемът на доставките на газ за страната се е увеличил повече от два пъти на ден - от 5,7 милиона на 14,2 милиона кубически метра. м.

Спину каза още, че сега правителството трябва да реши редица задачи, за да преодолее най-накрая енергийната криза и да създаде условия за отмяна на извънредното положение, наложено поради липсата на газ в страната. Сред тези задачи той отбеляза прехода на енергийните предприятия от използване на мазут от държавния резерв към газ, попълване на запаси от гориво, компенсиране на обемите на газ, взети от газопреносната система на Украйна и Румъния, компенсиране на обема на консумираната електроенергия от Украинска енергийна система чрез увеличаване на производството на електроенергия в Молдавската ГРЕС в Приднестровието.

Молдова обяви извънредно положение заради газовата криза

Молдова обяви извънредно положение заради газовата криза

След като Газпром вдигна драстично цените

Молдова и "Газпром" се договориха в петък вечерта да удължат договора за доставка на гориво с пет години, след което доставката на руски газ за републиката беше възобновена изцяло. Предишният договор изтече на 30 септември, след което републиката закупи газ по временен договор, удължен за месец, на цена от 790 долара за 1000 куб.м. м. Поради факта, че "Газпром" не можеше да напълни газопровода с пълен капацитет през територията на Украйна без договор, само 67% от необходимия обем газ беше доставен за Молдова. Поради това налягането в газопровода падна до критични нива, молдовският парламент въведе извънредно положение от 22 октомври до 20 ноември. За да балансира газопровода, републиката купува и заема газ от Полша, Румъния, Украйна и други страни на средна цена от 994 долара за 1000 кубически метра. м.

Според Спину, новата цена на газа за републиката през ноември ще бъде 450 долара за 1000 кубически метра. м и ще се променя в зависимост от пазарната ситуация. Миналата година страната е внесла газ средно за 148 долара. Годишното търсене на природен газ на Молдова се оценява на около 2,9 милиарда кубически метра. м (1,6 милиарда се пада на Приднестровието). Това е средно 8 милиона кубични метра. м на ден, с изключение на нарастващото потребление през зимата.

ЕС помага на Молдова да се справи с газовата криза с 60 милиона евро

ЕС помага на Молдова да се справи с газовата криза с 60 милиона евро

Тези средства трябва да позволят на Молдова да купува газ от алтернативни доставчици