Икономическите перспективи на Перу са много несигурни, но силните икономически основи биха могли да осигурят буфер срещу преобладаващите рискове. Това съобщи в четвъртък Международният валутен фонд (МВФ) след годишно посещение в страната.

"Ключовите вътрешни рискове включват засилване на политическата несигурност, социални вълнения във връзка с политическите събития и природни бедствия, които биха могли да попречат на икономическата активност и да застрашат планираната средносрочна фискална консолидация", се казва в изявление на МВФ.

Припомняме, че посещението на персонала на МВФ дойде на фона на политически и социални вълнения, които разклатиха доверието в устойчивостта на икономиката на Перу.

Блокадите и протестите срещу отстраняването и ареста на тогавашния президент Педро Кастильо през декември струваха на Перу милиони долари щети и пропуснати приходи.

Перу удължи извънредното положение

Перу удължи извънредното положение

Бунтът вече взе 48 жертви в сблъсъци между протестиращи и силите за сигурност

"Последните политически събития показват, че правителството трябва да работи в целия политически спектър, за да възстанови доверието", каза МВФ.

Конгресът продължава дебатите за предсрочни президентски избори на фона на исканията на хората.

МВФ призна, че Перу запазва "много силни основи и рамки на институционална политика, които са в основата на устойчивостта на икономиката на външни и вътрешни сътресения". Фондът каза още, че инфлацията е най-непосредственото предизвикателство за политиката на Перу и каза, че "подходът на централната банка, базиран на данни, остава подходящ".

Конгресът на Перу отново отхвърли по-ранни предсрочни избори

Конгресът на Перу отново отхвърли по-ранни предсрочни избори

Законодателният орган, който е дълбоко разделен, отхвърли три предложения за това

Той също така препоръчва "целенасочени, временни" фискални стимули предвид спада на икономическата активност.