Правителството на Перу в неделя удължи извънредното положение, съобщи АФП. 

Седем южни перуански региона - Мадре де Диос, Куско, Пуно, Апуримак, Арекипа, Мокегуа и Такна - ще попаднат под мярката, която ще остане в сила 60 дни, според съобщение в правителствения вестник.

Мярката бе наложена, за да се справят властите с двумесечния бунт срещу президента Дина Болуарте, който вече взе 48 жертви в сблъсъци между протестиращи и силите за сигурност.

На 13 януари правителството удължи с 30 дни извънредното положение за Лима, Ел Калао, Куско и Пуно.

Тъй като новото разширение не обхваща столицата Лима, нито Ел Каляо, където се намират главните летище и морските терминали на страната, извънредното положение там ще изтече в средата на февруари.

Мярката разрешава на военните да подкрепят действията на полицията за възстановяване на обществения ред. Той също така спира конституционните права като свобода на движение и събрания.

Конгресът на Перу отново отхвърли по-ранни предсрочни избори

Конгресът на Перу отново отхвърли по-ранни предсрочни избори

Законодателният орган, който е дълбоко разделен, отхвърли три предложения за това

Указът предвижда полицейски час от 20:00 до 4:00 сутринта за 10 дни в департамент Пуно, епицентър на антиправителствените демонстрации, където 18 цивилни и един полицай загинаха при сблъсъци на 9 януари.

Припомняме, че Перу бе въвлечено в политическа криза с почти ежедневни демонстрации от 7 декември, когато тогавашният президент Педро Кастильо беше арестуван след опит да разпусне Конгреса и да управлява с указ.

Пътни блокади, издигнати от протестиращите, предизвикаха недостиг на храна, гориво и други основни стоки в няколко региона на андската нация.

Демонстрантите настояват за разпускане на Конгреса, нова конституция и оставката на Болуарте, която пое поста вицепрезидент след напускането на Кастильо.

Няколко опита за приемане на законопроект през законодателната власт на Перу, позволяващ предсрочни избори, се провалиха, последният от петък, което блокира всякакъв по-нататъшен дебат по темата до август.

Това беше последвано в събота от бурни улични протести в центъра на Лима.

Демонстрациите се ръководят от бедните южни коренни перуанци, които възприемат Кастильо, който също е от скромен произход и има коренни корени, като съюзник в борбата си срещу бедността, расизма и неравенството.

Антиправителствените протести в Перу се разпространяват

Антиправителствените протести в Перу се разпространяват

Увеличава се и броят на жертвите