Конгресът на Перу отново гласува против изместването напред на парламентарните избори за декември 2023 г., съобщи BBC.

Предсрочните избори са едно от основните искания на протестиращите, които организираха почти ежедневни демонстрации през последните седем седмици, откакто тогавашният президент Педро Кастильо беше свален.

Предложението за предсрочни избори е подкрепено от неговия наследник Дина Болуарте, но Конгресът е дълбоко разделен.

Гласуването беше третият опит за преместване на изборите за тази година.

Припомняме, че Перу изпадна в криза на 7 декември, когато Педро Кастильо се опита да разпусне Конгреса, за да предотврати гласуването за импийчмънт срещу него.

Конгресът на Перу отхвърли предсрочни избори

Конгресът на Перу отхвърли предсрочни избори

Президентът изрази съжалението си

Конгресът пренебрегна опита му да разпусне законодателния орган и пристъпи към импийчмънт. Кастильо беше арестуван и е в затвора по обвинения в бунт и заговор.

Дина Болуарте, неговият вицепрезидент, осъди това, което според нея е опит за преврат, и положи клетва пред Конгреса като нов президент на страната.

Първоначално тя каза, че ще изкара пълния президентски мандат до края му през 2026 г. Но след дни, след като страната беше засегната от национални протести, тя призова Конгреса да придвижи изборите.

Депутатите се съгласиха датата на изборите да бъде преместена за април 2024 г.

Отстъпката обаче не успя да смекчи гнева на протестиращите, които настояват да им бъде даден шанс да изберат не само нов президент, но и нов Конгрес, който според мнозина прекарва повече време във вътрешни борби, отколкото да се грижи за нуждите на перуанците.

Близо 50 души са убити при сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност. Транспортът и туризмът - основен източник на приходи за Перу - бяха сериозно нарушени.

Президентът Болуарте призова за спокойствие и призова Конгреса да премести изборите отново, като предложи декември 2023 г. като нова дата.

Перу тръгва към предсрочни избори

Перу тръгва към предсрочни избори

Криза в латиноамериканската страна

Но законодателният орган, който е дълбоко разделен, отхвърли три предложения за това.

Мотивите им да отхвърлят предложението са различни. Някои депутати твърдят, че трябва да им бъде позволено да излежат мандата си и че преместването на изборите за тази година би било противоконституционно.

Други, от партията Peru Libre на Педро Кастило, казват, че ще подкрепят избори през декември 2023 г., но само ако първо се проведе референдум за приемането на нова конституция.

Някои също се притесняват, че предсрочните избори ще облагодетелстват по-мощните партии, които имат офиси в цялата страна, и ще поставят в неравностойно положение тези, които нямат пари да провеждат предизборни кампании в кратки срокове.

Президентът Болуарте каза, че ще представи нов законопроект, който ще позволи провеждането на необвързващ референдум за конституция, както и нови избори тази година.

Президентът на Перу призова за диалог след месец протести

Президентът на Перу призова за диалог след месец протести

Отказа да подаде оставка и се обяви за предсрочни избори