Мисията на Международния валутен фонд (МВФ) и служители на Украйна постигнаха споразумения на ниво персонал относно прегледа на мониторинга на програмата с участието на Изпълнителния съвет. Това се казва в официално изявление, публикувано от пресслужбата на МВФ в петък.

"Това споразумение, което подлежи на одобрение от ръководството на МВФ, проправя пътя за започване на дискусии по напълно развита програма, подкрепяна от фонда", се казва в изявлението.

МВФ оцени, че всички високи резултати са постигнати.

"Всички количествени и индикативни цели са изпълнени, както и всички структурни показатели, обхващащи фискалната политика, управлението и проблемите на финансовия сектор", отбелязва Фондът.

Съобщава се, че през 2022 г. икономиката на Украйна се сви с 30%, което се оказа по-малко драматично от очакваното по-рано, докато инфлацията започна да се забавя. В същото време краткосрочната перспектива се влоши, включително поради атаки срещу критична инфраструктура.

МВФ одобри 4-месечна програма за Украйна

МВФ одобри 4-месечна програма за Украйна

Насочена към поддържане на икономическа стабилност на фона на войната в страната

Икономиката обаче се приспособява и тази година се очаква постепенно възстановяване, отбелязват от Фонда.

Според оценките на МВФ фискалната и бюджетна политика на Украйна през 2023 г. трябва да вземе предвид необходимостта от увеличаване на разходите.

"Укрепването на данъчните приходи, включително чрез подобрено администриране на приходите и възстановяване на данъчните политики до настройките им отпреди войната, остава приоритет", се посочва в доклада.

Освен това Украйна е изправена пред огромна задача да създаде фискално пространство за свързани с войната ремонти и по-силна мрежа за социална сигурност.

МВФ подчерта критичното значение на продължаващата значителна външна подкрепа за Украйна през 2023 г. В същото време украинските власти се съветват усилията "за разширяване на емитирането на вътрешния пазар на облигации да продължат да помагат за осигуряване на стабилен финансов микс и да премахнат зависимостта от парични финансиране."

Следващата пълноценна програма с подкрепата на МВФ значително ще подпомогне усилията на правителството на Украйна по пътя към членство в Европейския съюз, отбелязват от фонда. В този контекст се обръща внимание на необходимостта от напредване на "инициативите за реформи за повишаване на производителността и конкурентоспособността на частния сектор".

"Властите постигат напредък в реформите за укрепване на управлението, борбата с корупцията и върховенството на закона и полагат основите за следвоенен растеж, въпреки че дневният ред на реформите в тези области остава значителен", се добавя в съобщението.

В същото време се отбелязва, че публичният сектор ще играе важна роля в процеса на възстановяване на Украйна и мерките за повишаване на ефективността и прозрачността на публичните финанси и управление ще бъдат критични.

МВФ отпусна още 1,3 млрд долара на Украйна

МВФ отпусна още 1,3 млрд долара на Украйна

Страните партньори на Киев са дали гаранции

Както беше съобщено, мисията на МВФ проведе срещи с председателя на НБУ Андрий Пишний и министъра на финансите Сергей Марченко, както и с други високопоставени служители.