Международният валутен фонд (МВФ) няма да отпусне транш на Киев в рамките на програмата за спешна финансова помощ. Това обяви украинският финансов министър Сергей Марченко в ефира на телевизия "1+1".

Според него украинските власти се надяват да наберат средства с помощта на инструмент за спешно финансиране.

"Но ще ви кажа отговора на нашите партньори от Международния валутен фонд: "Уважаема Украйна, имате програма, затова, моля, ние сме готови да си сътрудничим по тази програма. Сега не разглеждаме въпроса за спешното финансиране за вас", отбеляза Марченко.

Украйна получи първия транш от МВФ в размер на 2,1 млрд. долара

Украйна получи първия транш от МВФ в размер на 2,1 млрд. долара

Общата помощ е в размер на 5 млрд. долара

По този начин, добави той, Украйна е получила ясен отговор, че трябва да работи в рамките на настоящата програма и да изпълни нейните условия.

Новата програма за подкрепа на Украйна, одобрена от Управителния съвет на МВФ в началото на юни, предвижда отпускане на 5 млрд. долара за година и половина. Киев вече е получил първия транш от 2,1 млрд. долара. Очакваше се, че останалата сума ще бъде преведена на четири вноски от около 700 млн. долара: в края на юни, в края на септември и след два прегледа през 2021 година. Както обаче заяви съветникът на началника на кабинета на президента на Украйна Тимофий Милованов неотдавна, нов транш няма да има до края на годината.

Механизмът за бързо финансиране на МВФ е предназначен да предоставя спешна помощ на членовете на фонда, като той се използва за финансова подкрепа в контекста на пандемията от COVID-19. Както съобщи през април управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева, повече от 100 страни са кандидатствали за такава подкрепа.

Украйна и МВФ договориха нов заем

Украйна и МВФ договориха нов заем

Парите ще се използват срещу коронавируса