Мисията на Международния валутен фонд започна работа по първия преглед на програмата за отпускане на 15,6 млрд. евро на Украйна, одобрена през март, съобщава "Ройтерс".

Четиригодишната програма на МВФ за страната е част от глобалния пакет на стойност 115 млрд. долара за подпомагане на икономиката ѝ, докато се бори с руската инвазия.

От украинското министерство на финансите посочват, че усилията за подобряване на икономическото състояние на страната, на ситуацията в енергийния сектор, както и усилията за гарантиране на върховенството на закона, повишаването на прозрачността и борбата с корупцията ще бъдат обсъдени по време на срещите във Виена.

Някои от срещите между украински официални лица и експерти на МВФ ще се проведат и в онлайн формат.

МВФ отпуска 15,6 млрд. долара заем на Украйна

МВФ отпуска 15,6 млрд. долара заем на Украйна

Това трябва да повиши доверието на други кредитори към Киев

"Работим за създаването на международен компенсационен механизъм, за да насочим конфискуваните руски активи към възстановяването на Украйна", написа премиерът Денис Шмигал в "Teлеграм".

Той допълни, че страната му разчита на подкрепата на МВФ в тази област, както и на по-нататъшна помощ за консолидиране на финансовата подкрепа от партньори от цял свят.

За да си осигури постоянна подкрепа от Фонда, Украйна трябва да изпълни редица условия, включително стъпки за увеличаване на данъчните приходи, поддържане на стабилност на валутния курс, запазване на независимостта на централната банка и засилване на усилията за борба с корупцията.

Икономиката на Украйна беше съсипана от войната и правителството разчита до голяма степен на западната помощ за осигуряване на ресурс за социалните и хуманитарните си плащания.

Заемът на Украйна по линия на механизма за разширено финансиране е първата голяма програма за финансиране, одобрена от МВФ за страна, въвлечена в широкомащабна война.

МВФ одобри помощ от $15,6 млрд. за Украйна

МВФ одобри помощ от $15,6 млрд. за Украйна

Това е важна помощ в борбата ни срещу руската агресия