Украйна и Международният валутен фонд се споразумяха за пакет от заеми от 15,6 милиарда долара, насочени към укрепване на държавните финанси, силно засегнати от инвазията на Русия, и към привличане на още повече подкрепа чрез уверяване на съюзниците, че Украйна следва силна икономическа политика, предава Асошиейтед Прес.

Министерството на финансите на Украйна заяви в сряда, че програмата ще "помогне за мобилизиране на финансиране от международните партньори на Украйна, както и за поддържане на макрофинансова стабилност и осигуряване на пътя към следвоенно възстановяване след победата на Украйна във войната срещу агресора".

Програмата за заем ще продължи четири години, като първите 12 до 18 месеца се фокусират върху подпомагането на Украйна да затвори дупката от огромния си бюджетен дефицит и облекчаване на натиска за финансиране на разходите чрез печатане на пари в централната банка, се казва в изявление на МВФ от вторник.

Останалата част от програмата ще се фокусира върху подкрепата на кандидатурата на Украйна за членство в Европейския съюз и следвоенното възстановяване.

Очаква се сделката с МВФ да привлече още повече пари за Украйна, тъй като предоставя доказателства на потенциалните правителства донори, включително страните от Групата на седемте и Европейския съюз, както и че правителството на Украйна следва стабилна икономическа политика.

Споразумението, което все още се нуждае от одобрение от изпълнителния съвет на МВФ, "се очаква да помогне за мобилизирането на широкомащабно концесионно финансиране от международните донори и партньори на Украйна по време на програмата", каза Гавин Грей, ръководител на мисията на МВФ за Украйна.

МВФ заяви, че украинските власти са демонстрирали своя ангажимент към здравословна икономическа политика и са изпълнили всички договорени цели по време на предварителна консултация. Програмата за заем надхвърля предишната практика на МВФ, като отпуска заеми на държава, която е във война, съгласно нови правила, които позволяват помощ при обстоятелства на "изключително висока несигурност".

МВФ обявява успех в преговорите с Украйна

МВФ обявява успех в преговорите с Украйна

Относно прегледа на мониторинга на програмата с участието на Изпълнителния съвет

Украйна увеличи масово военните разходи, докато икономиката се сви с около 30% през 2022 г., като удари данъчните приходи.

Резултатът беше огромен бюджетен дефицит, който беше покрит от външно финансиране от САЩ, Европейския съюз и други съюзници. Външната помощ помогна на страната да прекрати зависимостта си от пари, отпечатани от централната банка и заети на правителството, спешна стъпка, смятана за необходима в началото на войната, но която може да подхрани инфлацията и да дестабилизира валутата на страната, ако продължи.

ЕС помага с още 1,5 млрд. евро на Украйна

ЕС помага с още 1,5 млрд. евро на Украйна

Програмата на ЕС за макрофинансова помощ за Киев е за общо 18 млрд. евро

Преди войната Украйна постигна напредък в реформирането на своята банкова система и провеждането на по-прозрачни държавни поръчки. Но Украйна все още се класира на 122 от 180 държави в индекса за корупцията на Transparency International. Нейната предвоенна икономика се характеризира с политическо участие на богати хора, известни като олигарси, и с бавен напредък в подобряването на правната система, възприемана като твърде отворена за политическо влияние.

МВФ обаче заяви след предварителните консултации, че правителството е "постигнало напредък в реформите за укрепване на управлението, борбата с корупцията и върховенството на закона и е поставило основите за следвоенен растеж, въпреки че дневният ред на реформите в тези области остава значителен."

Зеленски предприема твърди мерки срещу корупцията

Зеленски предприема твърди мерки срещу корупцията

Този седмица президентът ще обяви ключови решения