Правителствата трябва да субсидират разходите за храна и енергия за най-бедните членове на обществото. Това каза ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева пред Би Би Си.

По думите ѝ, подкрепата трябва да бъде предоставена "по много целенасочен начин, за предпочитане чрез предоставяне на субсидии директно на хората".

Много правителства предоставят известна помощ, но критиците твърдят, че тя не е достатъчна.

"Има два приоритета, единият са много бедните хора, които сега се борят с високите цени на храните и енергията. Втората е да се подпомогнат онези предприятия, които са "най-пострадали" от войната в Украйна, каза тя.

Ролята на МВФ е да работи с правителствата за стабилизиране на световната икономика и повишаване на просперитета.

МВФ и ЕЦБ предупреждават, че войната отслабва икономическите перспективи в света

МВФ и ЕЦБ предупреждават, че войната отслабва икономическите перспективи в света

Инфалцията пречи за възстановяването на еврозоната и света

Това обаче се оказва предизвикателство, тъй като цените на храните достигнаха рекордни нива тази година, докато цените на петрола и газа също се повишиха рязко.

Това до голяма степен се дължи на двойните шокове от пандемията на коронавирус и войната в Украйна. Между тях Русия и Украйна бяха основни износители на култури и въглеводороди.

Значението на тези стоки за глобалната икономика доведе годишния процент на инфлация да достигне най-високата му точка от десетилетия в много страни: 9% в Обединеното кралство, 8,3% в САЩ и 7,4% в еврозоната.

Централните банки повишават лихвените проценти, за да се опитат да забавят нарастването на цените, което накара някои влиятелни фигури като Лойд Бланкфейн от Goldman Sachs да предупредят за риска от рецесия.

Георгиева е загрижена и за въздействието, което тези по-високи разходи по заеми ще имат върху правителствата, които трябва да изплатят огромни дългове, за да преминат през пандемията.

Имайки това предвид, тя каза, че правителствата трябва да бъдат "много внимателни" колко пари харчат и за какво ги харчат.

Проблемите с падащия стандарт на живот бяха на върха на дневния ред на срещата на финансовите министри на Г-7 в Германия тази седмица.

Срещата на седем богати страни завърши с обещание "да продължат да работят заедно за минимизиране на въздействието на войната в световен мащаб, както и върху собствените ни икономики и население, като предоставят добре насочена подкрепа, където е необходимо".

През последните няколко месеца правителствата предприеха редица мерки, за да се опитат да намалят разходите за живот.

Г-7 дава близо 20 млрд. долара за Украйна

Г-7 дава близо 20 млрд. долара за Украйна

Ще бъдат отпуснати още средства при нужда

Американският президент Джо Байдън освободи петрол от запаси, за да се опита да свали цените, Испания и Португалия са ограничили сметките за газ и това е водещ въпрос в изборите в Австралия.

В Обединеното кралство канцлерът Риши Сунак направи някои данъчни промени и обмисля непредвиден данък върху растящите печалби на енергийните компании.