Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди в четвъртък, че светът е застрашен от нисък растеж и висок дълг. Правителствата ще разполагат с по-малко ресурси за подобряване на възможностите за своите хора и за справяне с изменението на климата и други предизвикателства, съобщава "Ройтерс".

Резултатът е все по-недоволно население, каза Георгиева по време на пресконференция по време на годишните срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон.

Влияние оказват и наближаващите президентски избори в САЩ на 5 ноември, по време на които американците, недоволни от високата инфлация по време на администрацията на президента демократ Джо Байдън, могат да върнат републиканския кандидат Доналд Тръмп в Белия дом. Това може да постави началото на нова ера на протекционистки търговски политики и трилиони долари нов дълг на САЩ.

МВФ: Глобалният публичен дълг продължава да расте бързо

МВФ: Глобалният публичен дълг продължава да расте бързо

Очаква се да надхвърли 100 трилиона долара

Недоволството не е уникално за САЩ, каза Георгиева, въпреки че световната икономика показва известна устойчивост пред заплахите от войни, слабото търсене в Китай и забавените ефекти от строгата парична политика.

"За по-голямата част от света се очертава "меко приземяване", но хората не се чувстват добре за икономическите си перспективи, каза Георгиева, имайки предвид сценарий, при който високата инфлация се укротява без болезнена рецесия или големи загуби на работни места. Семействата все още страдат от високите цени и глобалният растеж е анемичен."

Във вторник МВФ публикува нови икономически прогнози, показващи, че растежът на глобалния БВП ще намалее леко до 2029 г. до 3,1% от 3,2% през тази година, доста под средното ниво за 2000-2019 г. от 3,8%, тъй като текущата сила на САЩ отслабва.

Глобалният държавен дълг ще надхвърли 100 трилиона долара за първи път тази година и ще продължи да расте, тъй като политическите настроения все повече благоприятстват повече държавни разходи и са устойчиви на увеличаване на данъците. Държавният дълг като дял от БВП, който сега е 93%, се очаква да достигне 100% до 2030 г., надхвърляйки пика си по време на пандемията от COVID.

След "трудни" предговори: МВФ дава достъп на Украйна до 1,1 млрд. долара

След "трудни" предговори: МВФ дава достъп на Украйна до 1,1 млрд. долара

Постигнато е предварително споразумение

"И така, това е най-важното: глобалната икономика е застрашена да заседне по пътя на нисък растеж и висок дълг, каза Георгиева. Това означава по-ниски доходи и по-малко работни места. Това също означава по-ниски държавни приходи, така че по-малко ресурси за семействата и за борба с дългосрочни предизвикателства като изменението на климата. Това са тревожни времена, имайки предвид тези проблеми."

Финансовите ръководители от Г-20 отделно изразиха оптимизъм за меко приземяване и призоваха за съпротива срещу протекционизма.

"Наблюдаваме добри перспективи за меко кацане на световната икономика, въпреки че остават множество предизвикателства", казаха финансовите министри и управителите на централните банки на Г-20 в съвместно изявление, публикувано след среща в кулоарите на срещите във Вашингтон.

Комюникето не споменава войната в Украйна - отдавна точка на разделение за Г-20, или военните конфликти на Израел с палестинската въоръжена групировка "Хамас" в Газа и подкрепяната от Иран организация "Хизбула" в Ливан.

МВФ предупреждава за икономическите рискове от военните конфликти

МВФ предупреждава за икономическите рискове от военните конфликти

Фондът не успя да издаде съвместно комюнике след разногласия относно Близкия изток и Украйна

В отделно изявление, издадено от Бразилия, която понастоящем председателства Г-20, се казва, че членовете не са съгласни дали конфликтите трябва да се обсъждат в рамките на групата, но се добавя, че ще продължат подобни разговори между служители на по-ниско ниво преди срещата на лидерите на Г-20 в Рио де Жанейро през ноември.