Международният валутен фонд (МВФ) потвърди в четвъртък, че Украйна ще се нуждае от поне 42 милиарда щатски долара външна подкрепа през 2024 г., за да осигури финансова и външна икономическа стабилност.

Това съобщи в четвъртък на брифинг във Вашингтон Джули Козак, директор на отдела за комуникации на МВФ, цитирана от "Укринформ".

Подкрепата на международната общност, включително Европейския съюз (ЕС), САЩ и Г-7, както и международните финансови институции, ще бъде необходима, за да се върне страната на пътя на фискалната и външната стабилност, отбеляза представителят на фонда.

В същото време тя добави, че украинската икономика продължава да демонстрира изключителна устойчивост.

Перспективата е изключително несигурна, но е устойчива, подчерта представителят на МВФ.

Тя напомни, че в последната прогноза за Украйна Фондът подобри очакванията си за растеж на БВП до 4,5% през 2023 г. Освен това нивото на инфлация в страната рязко спадна, а валутният пазар се стабилизира, което позволява на Украйна да премине към режим на управляван обменен курс.

МВФ прави преглед на новата кредитна програма на Украйна

МВФ прави преглед на новата кредитна програма на Украйна

Четиригодишната програма на Фонда е част от глобалния пакет за 115 млрд. долара

Оценките на МВФ за нуждите на Украйна от външно финансиране съвпадат с изчисленията на украинското правителство и остават стабилни.

През септември министър-председателят Денис Шмигал също каза, че през 2024 г. Украйна ще се нуждае от около 42 милиарда долара финансова подкрепа от своите партньори.

Украйна увеличи масово военните разходи, докато икономиката се сви с около 30% през 2022 г., като удари данъчните приходи.

Резултатът беше огромен бюджетен дефицит, който беше покрит от външно финансиране от САЩ, Европейския съюз и други съюзници. Външната помощ помогна на страната да прекрати зависимостта си от пари, отпечатани от централната банка и заети на правителството, спешна стъпка, смятана за необходима в началото на войната, но която може да подхрани инфлацията и да дестабилизира валутата на страната, ако продължи.

МВФ: Глобалната икономика показа устойчивост на фона на ковид и войната в Украйна

МВФ: Глобалната икономика показа устойчивост на фона на ковид и войната в Украйна

Възстановяването от шоковете от последните няколко години продължава, но то е бавно и неравномерно