В Брюксел вече действа комисия на ЕС за създаване на корпорация за закупуване на туркменски газ, пише електронното издание Регнум.

Според представителя на Оксфордския институт за изследвания в областта на енергетиката Саймън Пирани през ноември на форума „Нефт и газ в Туркмения", състоял се в Ашхабад, е била изразена позиция от представители на Съвета на европейските регулатори в енергетиката и на компании, ангажирани в проекта „Набуко", че Европа продължава да полага усилия за създаване на корпорация за развитието на Каспийския регион.

Чиновниците от Европейската комисия и заинтересованите компании се надяват да удовлетворят искането за туркменски газ, което ще реши един от проблемите за създаване на транскаспийски трабопровод. По думите на енергийния експерт тази година Туркмения присъпи към изграждането на газопровода „Изток-Запад", което ще улесни реализирането на проекта за транскаспийски газопровод.

От своя страна туркменският вицепремиер Баймурад Ходжамухамедов заяви неотдавна, че страната му е готова да доставя 40 милиарда кубически метра газ годишно.

Междувременно президентът на Туркмения на срещата на прикаспийските държави в Баку обърна внимание на правния статут на Каспийско море и нерешените въпроси, които спъват изграждането на газопровода.