Три кораба с общо 115 400 тона зърно и други селскостопански продукти отпътуваха от украинските пристанища в неделя, включително един, нает от Световната продоволствена програма на ООН. Това съобщи "Интерфакс", като цитира Съвместния координационен център (СКЦ).

Те са част от Черноморската зърнена инициатива.

BC Callisto, нает от Световната хранителна програма на ООН, транспортира 30 000 тона пшеница до Сомалия за последващо прехвърляне в Етиопия.

Сухотоварният кораб Juniper (25 хиляди тона ечемик и 30 хиляди тона пшеница) се насочва към Израел, а сухотоварният кораб Akson Sara (30,4 хиляди тона царевица) - към Турция.

Украйна увеличава пристанищата за износ на зърно

Украйна увеличава пристанищата за износ на зърно

Близо 500 кораба са напуснали пристанищата с 12 милиона тона храни за 40 държави

Пет кораба също се насочват към украинските пристанища, които преминаха през морския хуманитарен коридор на 4 декември.

"Към 4 декември общият тонаж на зърно и други селскостопански продукти, изнесени от три украински пристанища, е 13 023 448 тона. Общо към момента е разрешено движение на 1046 кораба: 522 за пристигане в украинските пристанища и 524 за напускане на тях, " - се подчертава в съобщението.

Припомняме, че по-рано днес беше съобщено, че Русия е ожънала пшеница на стойност около 1 милиард долара в Украйна тази година. Това изчисли американската космическа агенция НАСА.

Около 5,8 милиона тона пшеница са ожънати от полета в райони, "които не са били под украински контрол", се посочва в изследването, основаващо се на сателитни снимки и моделиране.

Общо тази година на територията на Украйна са събрани около 26,6 милиона тона пшеница, което е значително повече от по-ранните прогнози, изчисляват учените, участващи в изследователския проект.

Киев: Русия нарочно бави доставките на украинско зърно през Черно море

Киев: Русия нарочно бави доставките на украинско зърно през Черно море

В териториалните води на Турция има опашка от 77 сухотоварни кораба

Въпреки че тазгодишният добив е по-малък от миналогодишната рекордна реколта от 33 милиона тона, той е близо до средното равнище през последните пет години от 27,9 милиона тона.

Украйна обаче нямаше достъп до 22% от тази пшеница в източната част на страната поради продължаващата руска инвазия.

Общо около 88% от миналогодишните зимни култури са ожънати в райони, които не се контролират от Украйна, според данните на НАСА.

Полетата, които са останали неожънати, са разположение предимно по фронтовата линия.