Раждаемостта в Япония спадна за седма поредна година през 2022 г., достигайки рекордно ниско ниво, съобщава "Ройтерс".

Усещането за криза в страната се изостря, тъй като населението намалява и същевременно застарява бързо.

По данни на японското здравно министерство коефициентът на раждаемост, или средният брой деца, родени от една жена през живота ѝ, е 1,2565. Тази цифра е дори по-ниска от предишното дъно от 1,2601, отчетено през 2005 г., и е далеч под нивото от 2,07, считано за необходимо за поддържане на стабилно население.

Япония с най-големия отрицателен естествен прираст от 1899 г.

Япония с най-големия отрицателен естествен прираст от 1899 г.

Отрицателен прираст от 448 000

Премиерът Фумио Кишида превърна пресичането на намаляващата раждаемост в страната в свой основен приоритет. По тази причина правителството му планира да отделя средства в размер на 3,5 трилиона йени (25 милиарда долара) годишно за грижи за деца и други мерки в подкрепа на родителите.

"Младежкото население ще започне драстично да намалява през 30-те години на века. Периодът от време дотогава е последният ни шанс да обърнем тенденцията на намаляваща раждаемост", заяви Кишида по-рано тази седмица при посещение в детско заведение.

Пандемията изостри демографските предизвикателства пред Япония, като по-малкото бракове през последните години допринесоха за по-малко раждания, а COVID-19 отчасти е отговорен за по-големия брой смъртни случаи.

Броят на новородените в Япония се е понижил с 5% до 770 747 през миналата година, което е нов отрицателен рекорд. Броят на смъртните случаи пък е нараснал с 9% до рекордните 1,57 милиона. Над 47 000 смъртни случая в Япония през 2022 г. са причинени от пандемията от коронавирус.

Японска трагедия: Спад на населението с близо 1 млн. души за 5 години

Японска трагедия: Спад на населението с близо 1 млн. души за 5 години

Падат се по 1,4 деца на една японка