Нидерландия отне лиценза за износ на оператора на проекта за газопровод "Турски поток", но това няма да се отрази на работата на оператора, съобщи проектната компания South Stream Transport B.V.

През 2022 г. Европейският съюз периодично е налагал допълнителни санкции, насочени към ограничаване на износа на материали, технологии и услуги за Русия, припомня компанията.

"В резултат на новите санкции лицензът за износ на South Stream Transport B.V. беше преждевременно отнет на 18 септември 2022 г. - оператор на морския газопровод "Турски поток", който пренася руски газ през Черно море до потребителите в Турция и европейските страни", се казва в съобщението.

Русия увеличава доставките на газ за Унгария през Турски поток

Русия увеличава доставките на газ за Унгария през Турски поток

Страната иска да внесе още 700 млн. куб. м газ

Официалното уведомление до турската страна беше изпратено от нидерландските органи, които се позоваха на член 3, параграфи 1 и 2 от Регламент 833/2014 на ЕС (изменен, за да включи новите ограничения за санкции). С тези параграфи се забраняват доставката на стоки и предоставянето на услуги, по-специално техническа помощ и поддръжка, за използване в Русия, включително в нейната изключителна икономическа зона и континентален шелф.

"Налагането на новите санкции не ограничава South Stream Transport B.V. да продължи да транспортира газ. Поради това доставките на газ за различни промишлени отрасли и милиони домакинства в Турция и европейските страни няма да бъдат засегнати в краткосрочен и дългосрочен план", обясниха от компанията.

South Stream Transport B.V. има всички правни основания съгласно действащия Регламент на ЕС за санкциите № 833/2014 да получи изключение (член 3, параграф 3а), тъй като газът, транспортиран по "Турски поток", се доставя и на европейските държави чрез техните национални преносни системи и по този начин допринася за енергийната сигурност на Европа, твърди компанията.

За да продължи да осигурява безопасни и надеждни доставки на газ в дългосрочен план, South Stream Transport B.V. подаде заявление за подновяване на лиценза си за износ и очаква отговор от съответните нидерландски органи.

Сърбия получи първи доставки на газ по "Турски поток"

Сърбия получи първи доставки на газ по "Турски поток"

На 1 януари откриват участъка

"Турски поток" е експортен газопровод, който минава от Русия през Черно море до Турция. Проектният му капацитет е 31,5 млрд. куб. м газ годишно. "Турски поток" е предназначен да доставя газ на Турция и страните от Южна и Югоизточна Европа чрез транзит през турска територия. Тръбопроводът се състои от две нишки, всяка от които може да изпомпва до 41,7 милиона кубически метра газ на ден.