Норвегия възнамерява да национализира по-голямата част от газопреносната си мрежа, след като много от съществуващите концесии изтекат през 2028 г. Това съобщи Министерството на петрола и енергетиката на страната, цитирано от "Ройтерс".

Целта е засилване на контрола върху ключовата инфраструктура. Норвегия се превърна в най-големия доставчик на газ в Европа след спада на руските газови потоци, които Москва осигуряваше чрез мрежа от газопроводи с дължина около 9 000 км.

От ведомството посочват, че ще изпратят писмо до лицензополучателите, за да ги уведомят, че "държавата има за цел да се възползва от правото на репатриране в края на лицензионния период".

Държавата иска пълна собственост върху централните части на норвежката газопреносна система, отбелязват от министерството, без да посочват причини за това искане.

Норвегия включва армията в охраната на петролни и газови рафинерии

Норвегия включва армията в охраната на петролни и газови рафинерии

Заради подозренията, че саботаж е причинил течовете по газопроводите "Северен поток"

Норвегия играе активна роля в своята икономика и е най-големият собственик на най-голямата банка в страната - DNB, телекомуникационния оператор Telenor, петролната компания Equinor (EQNR.OL) и редица други водещи бизнес организации.

Мрежата от газопроводи е собственост на Gassled - дружество, създадено през 2003 г. от петролните компании, които по това време добиват газ в морските води на Норвегия. Изграждането ѝ струва милиарди долари.

Един от съсобствениците на Gassled призна, че е "изненадан" от този ход.

"Норвежката петролна политика изгражда своята основа върху комбинираната собственост от частни компании и държавата и досега това е работило добре. Ще работим с правителството, за да намерим добро решение за прехвърлянето на собствеността", заяви Курт Георгсен, главен изпълнителен директор на Silex Gas, изцяло притежавана от германския застраховател Allianz.

Норвегия увеличава доставките на газ за ЕС

Норвегия увеличава доставките на газ за ЕС

Осло и ЕС засилват сътрудничеството в областта на енергетиката

Скандинавската страна вече притежава 46,7% от Gassled чрез държавната компания Petoro, а други 5% са собственост на Equinor. От министерството обаче посочват, че внякои случаи може да се наложи правителството да компенсира други акционери.

Gassled притежава преработвателните заводи Kaarstoe и Kollsnes, както и по-голямата част от тръбопроводите, по които се доставя норвежки газ за ЕС и Великобритания. Все още не е ясно кои части от мрежата ще станат държавна собственост

С течение на времето петролните компании в страната намалиха или продадоха изцяло своите дялове, като често те се оказваха в ръцете на инвестиционни фондове. Някои от собствениците на Gassled, например, са базираният в Швейцария мениджър на активи Partners Group, Allianz и частната инвестиционна компания HitecVision. Техническият оператор на инфраструктурата е Gassco, като той ще остане такъв и при новия режим.

Норвегия увеличава добива на природен газ

Норвегия увеличава добива на природен газ

Страната осигурява между 20% и 25% от газа, внесен от европейците и британците