Норвегия даде повече от 240 тона хуманитарна помощ на украинския енергиен сектор. Това заяви заместник-министърът на енергетиката на Украйна Ярослав Демченков на среща с представители на норвежкото посолство в Украйна, съобщава "Укринформ", позовавайки се на пресслужбата на министерството.

Демченков е разказал на дипломатите за текущата ситуация в енергетиката и предприетите мерки за запазване на стабилността на електроенергийната система след руската терористична атака срещу ВЕЦ-а в Каховка.

Заместник-министърът благодари на Норвегия за подкрепата за украинския енергиен сектор, по-специално за получените вече 26 пратки хуманитарна помощ с общо тегло над 240 тона.

"Сред оборудването, предоставено на Украйна от норвежката страна, са електрогенератори, силови трансформатори и токови трансформатори, специално оборудване, както и други предмети, необходими за извършване на възстановителни работи", казаха от Министерството на енергетиката.

Норвегия и Дания дават още 9000 артилерийски снаряда на Украйна

Норвегия и Дания дават още 9000 артилерийски снаряда на Украйна

Осло предоставя и 7000 снаряда от собствените си запаси

Фондът за енергийна подкрепа на Украйна досега е събрал повече от 219 милиона евро, включително 155 милиона евро, които вече са в сметката.