Норвегия, най-големият производител на петрол в Западна Европа, планира да продължи своите проучвания и сондажи през следващите десетилетия. Това обяви норвежкото правителство, въпреки предупрежденията на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

В бяла книга за своето енергийно бъдеще Осло посочва, че иска да "разшири настоящата практика с редовни концесионни цикли на норвежкия континентален шелф, за да даде на индустрията достъп до нови перспективни зони".

"Ще доставяме енергия на света, докато съществува търсенето", настоя министърът на петрола и енергетиката Тина Бру на пресконференция, като допълни: "Следователно правителството ще поддържа петролна политика, която улеснява печелившото производство на петрол и газ в рамките на норвежката климатична политика и нашите климатични цели."

Светът трябва да се справи с две кризи заедно: климатичните промени и загубата на биоразнообразие

Светът трябва да се справи с две кризи заедно: климатичните промени и загубата на биоразнообразие

Климатичните промени и загубата на биоразнообразие са невидими заплахи за нашето бъдеще

Скандинавската страна има за цел да намали емисиите си на парникови газове с между 50 и 55 процента до 2030 г. и почти до нула до 2050 г.

Но тя е редовно критикувана за емисиите на CO2, генерирани в чужбина от петрола, който изнася.

Тази седмица Норвегия даде началото на обществена поръчка за кандидатстване за нов кръг на лицензиране в нови офшорни зони.

Норвежката позиция рязко контрастира с тази на МАЕ, която наскоро предупреди, че всички бъдещи проекти за изкопаеми горива трябва да бъдат отменени, за да може светът да достигне нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

Международни наблюдатели разкритикуваха норвежката позиция.

Германия залага още по-амбициозни цели за климата

Германия залага още по-амбициозни цели за климата

Германия няма да има нетни емисии на парникови газове към 2045-а

"Норвежкото правителство и индустрия не могат да пренебрегват науката", настоя Сандрин Диксън-Деклев, съпредседател на Римския клуб, международен мозъчен тръст, като подчерта: "Очакваме от Норвегия лидерство и амбиция по отношение на енергийния преход - а не самодоволство и отстъпление."

Междувременно ръководителят по въпросите на климата и енергетиката в Световния фонд за дивата природа (WWF) Мануел Пулгар-Видал изтъкна, че "заставайки на страната на интересите, свързани с изкопаемите горива, Норвегия рискува да има блокирани активи".

"Позицията на Норвегия ще увеличи риска светът да достигне крехки повратни точки по отношение на климата, което от своя страна ще доведе до опустошително въздействие върху природния свят, от който зависим", настоя той.

През 2018 г. Норвегия беше 14-ият най-голям производител на петрол и осмият най-голям производител на природен газ според последните данни на Американската администрация за енергийна информация.

Байдън определи за "морален и икономически императив" действията за климата

Байдън определи за "морален и икономически императив" действията за климата

САЩ, Япония и Канада обещаха голямо съкращаване на парниковите емисии