Германия ще си постави нова цел да бъде неутрална по отношение на климата до 2045 г. Това обявиха министърът на околната среда Свеня Шулце и министърът на финансите Олаф Шолц, цитирани от ДПА.

"В правителството има единодушие" по отношение на промените, каза Шулце във връзка с плановете да се гарантира, че Германия няма да има нетни емисии на парникови газове към 2045 г.

"Амбициозният" закон за климата ще бъде представен на правителството следващата седмица, уточни Шолц, като нарече новите цели "постижими". В рамките на правителството се провеждат интензивни разговори, каза той. Той и Шулце принадлежат към Социалдемократическата партия, лявоцентристкият по-малък партньор в управляващата голяма коалиция.

Германия принудена да осъществи по-сериозни цели за климата след съдебно решение

Германия принудена да осъществи по-сериозни цели за климата след съдебно решение

Това е голяма победа за активистите за климата

Предложената промяна на съществуващото законодателство идва, след като миналата седмица Конституционният съд реши, че законите за защита на климата в страната не са достатъчно обширни. Решението принуди правителството да постави ясни цели за намаляване на емисиите в периода след 2030 г.

Тези цели включват нова национална цел за намаляване на емисиите на парникови газове с 65% до 2030 г. спрямо данните от 1990 г. Освен това е поставена нова цел за 2040 г. за намаляване на емисиите с 88 процента.

Подробностите за плановете тепърва ще бъдат съгласувани с консервативните партии, които сформират мнозинството в голямата коалиция на канцлера Ангела Меркел, но се очаква да бъдат приети от кабинета през следващите седмици.

Също днес правителството инициира стратегия за "устойчиво финансиране", състояща се от 26 мерки за подобряване на финансовия сектор.

Целта е да се стимулират инвестициите в ограничаване на емисиите и насърчаване на устойчиви бизнес практики.

Това ще включва печат за одобрение за устойчивост на финансови продукти, за да позволи на инвеститорите да насочват своите инвестиции и да принуди по-големите компании да публикуват доклади за тяхната устойчивост.

Държавата също ще прегледа инвестициите си в тази светлина.

"Опазването на климата и устойчивостта ще се превърне в ръководен принцип и това е важно, тъй като финансовите пазари могат да насочат трилиони евро в тази посока", подчерта Шолц.