Конституционният съд на Германия реши, че законите за защита на климата в страната не са достатъчно обширни в голяма победа за климатичните активисти, принуждавайки правителството да преосмисли целите си за въглеродните емисии, предаде ДПА.

Съдиите определиха, че недостатъците на законодателството за климата нарушават правата на ищците, мнозина от които са много млади.

"Регулациите отлагат голямата тежест от намаляването на емисиите необратимо към времето след 2030 г.", се казва в изявление на съдиите.

Глобалният икономически отговор на климатичните промени: какъв е планът?

Глобалният икономически отговор на климатичните промени: какъв е планът?

Борбата с климатичните промени ще бъде от полза за икономическия растеж в световен мащаб

Правителството има срок до края на следващата година да прецизира целите за намаляване на емисиите на парникови газове след 2030 г., постановиха съдиите в Карлсруе.

Според съдиите ако въглеродният бюджет вече е изразходван до голяма степен до 2030 г., това увеличава риска от "тежки загуби на свобода" за онези, които след това трябва да приложат по-строги мерки, за да постигнат климатичните цели на ООН.

Поколението след 2030 г. ще има все по-малко време за намиране на технически решения и прилагане на строги мерки за ограничаване на глобалното затопляне до доста под 2 градуса или дори 1,5 градуса по Целзий, както е предвидено в Парижкото споразумение за климата.

Байдън определи за "морален и икономически императив" действията за климата

Байдън определи за "морален и икономически императив" действията за климата

САЩ, Япония и Канада обещаха голямо съкращаване на парниковите емисии

"Практически всяка свобода е засегната от тези бъдещи задължения за намаляване на емисиите, защото почти всички области на човешкия живот са свързани с емисиите на парникови газове и следователно са застрашени от драстични ограничения", се изтъква в изявлението на съда.

За да защити закрепените в конституцията свободи, правителството е трябвало да вземе предпазни мерки "да смекчи тези големи тежести", определиха съдиите.

Съдът постановява, че правителството е трябвало да вземе "предпазни мерки, за да гарантира защитаващ свободата преход към климатична неутралност".

В ЕС се договориха за климатичен закон за намаляване на емисиите

В ЕС се договориха за климатичен закон за намаляване на емисиите

Закон за намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 55%

Решението бележи частичен успех за няколко природозащитни активисти и организации, които заведоха дело срещу германското правителство за прилагане на по-прецизни мерки за борба с климатичните промени.

Луиза Нойбауер, лидер на германския клон на движението "Петъци за бъдеще" и съищец по делото срещу правителството, изтъкна: "Това е невероятно голям ден за мнозина." Защитата на климата е основно право, добави тя.

"Изключително сме щастливи и сме облекчени", подчерта Софи Бакс, друга съищец. Тя добави, че ефективната защита на климата трябва да се направи сега, а не когато е твърде късно.

Ползите от "драстични" климатични действия надвишават разходите

Ползите от "драстични" климатични действия надвишават разходите

Това обявиха над 700 икономисти от цял свят в безпрецедентен призив

Министърът на околната среда Свеня Шулце приветства решението. "Това е удивителен знак за защита на климата", отбеляза тя.

Министърът на икономиката Петер Алтмайер написа в "Туитър", че решението е "епохално за опазване на климата и правата на младите хора".

Германският парламент одобри правителствения пакет за климата през 2019 г. Включеният закон за опазване на климата регламентира количеството парникови газове, които отделни отрасли като транспорт, земеделие или жилища могат да отделят през дадена година. Цели за годините след 2030 г. все още не са посочени в закона.

Германия постигна целта си за климата благодарение на пандемията

Германия постигна целта си за климата благодарение на пандемията

Миналата година емисиите на парникови газове са били с около 41% по-ниски от нивата от 1990 г.